Hlavní obsah

Mezinárodní atletická federace má pochyby o pohlaví půlkařky Semenyaové

Podezřelý výkonnostní skok a spíše mužská muskulatura vyvolávají pochybnosti o pohlaví jihoafrické běžkyně Caster Semenyaové, která je na mistrovství světa v Berlíně díky nejrychlejšímu času sezóny favoritkou závodu na 800 metrů. Mezinárodní federace IAAF vyzvala vedení jihoafrické atletiky, aby nechalo ověřit, zda je osmnáctiletá půlkařka skutečně ženou.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyová

Článek

Kontroverzní vítězství vybojovala v závodu na 800 metrů na mistrovství světa v Berlíně jihoafrické běžkyně Caster Semenyaová. Krátce před dnešním večerním finále mezinárodní federace IAAF oznámil, že vyzvala vedení jihoafrické atletiky, aby nechalo ověřit, zda je osmnáctiletá půlkařka skutečně ženou. Pochybnosti o pohlaví Semenyaové vyvolaly podezřelý výkonnostní skok a její spíše mužská muskulatura.

Navzdory těmto okolnostem Semenyaová nastoupila k závodu a potvrdila roli favoritky. Do Berlína přijela už v roli jedničky světových tabulek díky času 1:56,72, který při svém triumfu ještě vylepšila na 1:55,45.

Stříbro získala obhájkyně titulu Janeth Jepkosgeiová, která byla v cíli o 2,55 sekundy pomalejší. Keňanka přitom málem skončila už v rozběhu, v němž po kolizi právě se Semenyaovou upadla a byla poslední. IAAF jí však povolila start v semifinále.

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaováfoto: Reuters/Phil Noble

Nyní čeká funkcionáře ještě ožehavější otázka ohledně Semenyaové. "Je to hodně citlivé téma. Situace je taková, že nemáme žádné nezvratné důkazy, kvůli kterým by neměla být připuštěna k závodu," uvedl mluvčí IAAF Nick Davies. O přezkoumání IAAF požádala před třemi týdny, vyhodnocení výsledků však bude nějakou dobu trvat. Na testech se podílí gynekolog, endokrinolog, psycholog, interní lékař a další odborníci. "Takže jde o hodně dlouhé zprávy, které zaberou spoustu času," dodal mluvčí.

Davies si netroufl naznačit, co nastane, když Semenyaová získá medaili a poté by se zjistilo, že není žena. "Pokud by se ukázalo, že si změnila pohlaví a tím pádem podváděla, bylo by to velmi jednoduché," uvedl. "Nicméně pokud bylo vše podle přírody a atletka vždy žila v přesvědčení, že je žena, nejde úplně o podvod," řekl. "V takových věcech se postupuje případ od případu a byla by to záležitost pro právníky," prohlásil.

K podobnému případu došlo před třemi lety na Asijských hrách. Tehdy testy zpochybnily pohlaví indické atletky Santhi Soundarajanová, která proto musela vrátit stříbrnou medaili ze závodu na 800 metrů. Následně se pokusila o sebevraždu.

Dosud neznámá Jihoafričanka na konci červenci z ničeho nic vpadla do světové špičky, když na Mauriciu zaběhla půlku za 1:56,72. Od loňska se zlepšila o sedm a půl sekundy. Na trati 1500 metrů si letos vylepšila osobní rekord dokonce o více než 25 sekund na 4:08,01.

Reklama