Hlavní obsah

Vyhrál ženskou půlku muž? Na „panenku“ Semenyaovou pustit nechtěli...

PRAHA

Pamatujete si ještě na dobu, kdy se po atletických drahách proháněly nazobané východoněmecké atletky, jejichž „ženskosti“ se podivoval celý svět? Na berlínském šampionátu podobné vzpomínky ožívají při pohledu na jihoafrickou běžkyni Caster Semenyaovou. Mužský vzhled osmnáctileté závodnice budí rozpaky a Mezinárodní atletická federace již před šampionátem požádala o provedení sextestu.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

Kontroverzní atmosféra okolo Semenyaové zhoustla ještě víc poté, co jihoafrická závodnice suverénně vyhrála středeční finále závodu na 800 metrů. V nejlepším čase sezóny 1:55,45 minuty. Přitom ještě na jaře o mladé běžkyni věděl jen málokdo. První signál přišel až v červenci, kdy na Mauriciu dosáhla na osmistovce světového času 1:56,72. Od loňska se na půlce dokázala zlepšit téměř o osm sekund. A na patnáctistovce dokonce o víc než 25 sekund.

Chlapecká tvář, neženská muskulatura a náhlý výkonnostní nárůst Semenyaové však vzbudily okamžité podezření Mezinárodní atletické federace, která již požádala o provedení testu pohlaví. Ten však bude trvat ještě několik týdnů a tak se do konce berlínského šampionátu nedozvíme, zda ve středu převálcovala na oválu zbytek startovního pole žena nebo atlet v sukních.

Jihoafrická atletická federace podezření odmítá. Stejně tak trenér Semenyaové Michael Seme, podle nějž je rozruch kolem jeho svěřenkyně pochopitelný. „Chápeme, že se lidé ptají. Opravdu vypadá jako kluk. Vždyť ji jednou při zastávce na benzínové pumpě v Kapském Městě nechtěli ani pustit na dámskou toaletu, protože byli přesvědčeni, že je muž,“ uvedl kouč mladé atletky. Semenyaová prý reagovala po svém. „Smála se a odzbrojila obsluhu tím, že si klidně může sundat kalhoty, aby dokázala, že je opravdu žena,“ dodal Seme.

Reklama

Související témata: