Hlavní obsah

VIDEO: Jamajčanova show pokračuje

Michal Osoba (Berlín)Právo

Když se Usaina Bolta po triumfu na stovce ptali, jestli si troufá na světový rekord i na dvoustovce, odpověděl: „Ne, nevěřím tomu. Přece jen na dvoustovce jsem tolik nepracoval.“ Kdo mu neuvěřil, dobře udělal, Boltova show v neděli zdaleka neskončila. Prohlédněte si video z jeho vítězného sprintu na 200 metrů!

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jamajský sprinetr Usain Bolt zvítězil na MS v Berlíně na trati 200 m ve světovém rekordu.

Článek

Lepší dárek si k pátečním 23. narozeninám nemohl dát. „Jsem poprvé mistrem světa i na dvoustovce, to je úžasné,“ rozplýval se a mlčky přešel to, jakým výkonem se k titulu dopracoval.

„A to nám před startem říkal, že čeká čas kolem 19,50,“ tvrdil jeho parťák Steve Mullings. Nakonec byl Bolt o víc než dvě desetiny rychlejší. „Ale fakt jsem na rekord nemyslel. Pro mě bylo jedním z cílů sezóny vylepšit starty a to byl klíč k finále,“ tvrdil. Přes svých 196 cm měl ze všech sprinterů nejrychlejší reakci a soupeřům se vzdaloval celé půlkolo.

Berlín si ho zamiloval. Na plochu Bolt přišel v tričku s nápisem „Ich bin ein Berlino“. Parafrázoval tak výrok J. F. Kennedyho, Berlino je medvědí maskot šampionátu, kterého Bolt před startem učil svoji lukostřeleckou pózu. Na dráze pak laškoval s Wallacem Spearmonem, naznačil mu úder pěstí a Američan se skácel.

Jak vypadala Boltova příprava na světový rekord?

„Celý den jsem seděl na pokoji a hrál počítačové hry. To mě udrží v klidu,“ vykládal. Šanci na dovršení rekordního hattricku, který předvedl už v Pekingu, má ještě ve štafetě. „Jsem připraven, ale nevím, jestli i ostatní kluci,“ narážel na trable jamajských sprinterů.

Reklama