Hlavní obsah

Bába skončil v Berlíně bez medaile, oštěpař Frydrych postoupil do finále

Výškař Jaroslav Bába medaili na mistrovství světa v Berlíně nezískal. V dnešním finále, které bylo kvůli dešti o hodinu a půl odloženo, skočil pouze 223 centimetrů a obsadil dělenou pátou pozici. Oštěpař Petr Frydrych se ještě před prudkým lijákem postaral o to, že česká atletika bude mít i ve víkendových bojích svého zástupce. Svěřenec Jana Železného se kvalifikoval do nedělního finále devátým nejlepším výkonem 79,57 metru.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamaný výškař Jaroslav Bába ve finále MS v Berlíně.

Článek
Fotogalerie

Dramatický závod vyhrál Rus Jaroslav Rybakov, bronzový muž z olympiády v Pekingu a vicemistr světa z Ósaky, který překonal napoprvé 232 centimetrů.

Druhý skončil obhájce bronzové medaile z minulého šampionátu Kyriakos Ioannu z Kypru, jenž s Rybakovem prohrál jen kvůli většímu počtu nezdařených pokusů v soutěži. O bronz se naprosto nečekaně podělili rovněž díky skoku přes 232 cm jednadvacetiletý domácí výškař Raul Spank a hlavně dvacetiletý Sylwester Bednarek, který do finále proklouzl z poslední pozice společně s Bábou.

Výškař Jaroslav Bába při finále MS v Berlíně.foto: ČTK/AP/

Polák si zlepšil osobní maximum o čtyři centimetry. "Já mu to hodně přeji, i když v tom finále nemusel být," připomněl Bába dramatickou situaci v kvalifikaci. Pokud by tam totiž skočil limit 230 cm, Bednarka by vyřadil. "Je to můj kamarád, přál bych mu i zlato," prohlásil Bába. Sám zažil v kariéře podobnou situaci, kdy jako mladík získal nečekaně na olympijských hrách v Aténách bronzovou medaili.

Čtyřiadvacetiletý Bába se postaral o druhý nejlepší výsledek české výpravy na šampionátu, ale do své sbírky dvou medailí z velkých závodů další cenný kov nepřidal. "Mrzí to hodně, ale nějak mi v závěru docházely síly," prohlásil český rekordman. "Ne fyzické, ale spíš psychické. Nějak mi to hlava nebrala, dělal jsem chyby," uvedl výškař, který v sezóně čtyřikrát skočil přes 231 centimetrů a jednou dokonce 233.

Na jeho boj o medaile se přijel podívat také úřadující vicemistr Evropy Tomáš Janků, který loni na olympiádě v Pekingu ukončil kariéru.

Neuspěli ani největší favorit Ivan Uchov z Ruska, který skončil za 223 cm desátý, třebaže má letos na kontě nejlepší výkon na světě 235 cm.

Kvalifikační pokus oštěpaře Vítězslava Veselého na MS v Berlíně.foto: Reuters/Dominic Ebenbichler

Postup Frydrycha nenapodobil Vítězslav Veselý, který tak nezopakuje svoji účast z olympijského finále v Pekingu. V první kvalifikační skupině hodil ve druhé sérii 75,76 a skončil celkově na 28. místě.

Nejdelší hod v deštěm přerušené soutěži předvedl Lotyš Vadims Vasilevskis, který vyhrál druhou kvalifikační skupinu prvním pokusem do vzdálenosti 86,69. K postupu nebylo zdaleka zapotřebí hodit limit 82 metrů, to se povedlo jen třem vrhačům. Nejslabší postupový výkon měl hodnotu 78,69. O pouhý centimetr utekla účast v bojích o medaile ruskému veteránovi Sergeji Makarovovi.

Frydrychova účast na mistrovství světa přitom byla v letošní sezoně nad plán. Jednadvacetiletý talent totiž považoval za vrchol sezony ME do 22 let, kde získal stříbrnou medaili. "Takže tohle je další nad plán, takový bonbónek," radoval se z postupu.

Jeho závod byl přerušen kvůli prudkému dešti, Frydrych se po hodině do sektoru vracel, i když uvažoval o tom, že třetí hod vynechá. Bylo totiž pravděpodobné, že mu hod z první série bude stačit. "Pak jsme se ale s trenérem dohodli, že třetí hod půjdu, abych si to pak nevyčítal, kdybych nepostoupil," vysvětlil Frydrych.

Oštěpy zmáčené prudkým deštěm na Olympijském stadiónu.foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Přerušení Frydrych považuje možná i za štěstí, neboť po pauze jej už nikdo nepřehodil. "Těsně před tím, než se to přerušilo, tak už to byl docela masakr. Určitě to přerušili správně," prohlásil. Bylo to ale únavné. "Člověk ani neví, jak se má rozcvičit. Jestli má běhat nebo to nechat bejt, aby se neunavil," řekl.

Podruhé byl v dešti na ploše zhruba půl hodiny. "Jsem celej promočenej, takže se jdu naložit do vany, abych byl fit na neděli," plánoval. Finále se nechce jen zúčastnit, rád by přehodil 80 metrů. "A kdyby to šlo, tak na hranici osobáku do osmičky," pomýšlel na výkon 81,37, který předvedl v letošní sezóně.

Šestadvacetiletý Veselý se do Berlína kvalifikoval výkonem 80,35 metru a jeho osobní rekord z Pekingu má hodnotu 81,20. K postupu by stačilo takový hod zopakovat. "Formu jsem měl podobnou, možná větší než v Pekingu, ale většinu sezóny se peru s technikou a podle toho to dneska vypadalo," řekl.

Zkoušel všechno možné, nechával si radit od Železného, dokonce na poslední pokus změnil rozběh. "Ale asi to nebylo k dobrému," připustil. Během sezóny se potýkal se zraněním lokte, ale to se neprojevilo na formě, jen v technice. "Můžu si za to sám. Trenér mě připravil dobře," prohlásil. Veselý je závodní typ a soutěž jej obvykle vyhecuje k lepšímu výkonu. "Ale dneska to nefungovalo, dneska to byl pravý opak," dodal.

Felixová potřetí za sebou vyhrála na MS dvoustovku

Americká sprinterka Allyson Felixová se stala potřetí za sebou mistryní světa v běhu na 200 metrů. Vedoucí žena letošních tabulek potvrdila roli favoritky a vyhrála v čase 22,02 sekundy suverénně o 33 setin před olympijskou vítězkou Veronikou Campbellovou-Brownovou z Jamajky. Třetí skončila Debbie Fergusonová-McKenzieová z Baham.

Felixová ukončila sprinterskou nadvládu Jamajky na berlínském šampionátu. Její krajan Usain Bolt vyhrál stovku i dvoustovku, nejkratší trať mezi ženami zvládla nejlépe Shelly-Ann Fraserová.

Hattrick se naopak nepodařilo završit dalšímu Američanovi Jeremymu Warinerovi, který stejně jako na olympiádě v Pekingu prohrál se současnou jedničkou této disciplíny a krajanem LaShawnem Merritem. Ten se stal poprvé šampiónem v nejlepším letošním čase 44,06 a s více než půlsekundovým náskokem oplatil Warinerovi porážku z minulého MS v Ósace. Bronz získal Renny Quow z Trinidadu a Tobaga.

Výsledky MS v atletice
Finále
Muži:
400 m: 1. Merritt 44,06, 2. Wariner (oba USA) 44,60, 3. Quow (Trin.) 45,02, 4. Henry (Americké Pan. ostr.) 45,42, 5. Brown (Bah.) 45,47, 6. Gillick (Ir.) 45,53, 7. Bingham (Brit.) 45,56, 8. Djhone (Fr.) 45,90.
Výška: 1. Rybakov (Rus.) 232, 2. Ioannu (Kypr) 232, 3. Spank (Něm.) a Bednarek (Pol.) oba 232, 5. Bába (ČR), Thörnblad (Švéd.), Hanany (Fr.) a Nuyens (Niz.) všichni 223.
Ženy:
200 m (vítr -0,1 m/s): 1. Felixová (USA) 22,02, 2. Campbellová-Brownová (Jam.) 22,35, 3. Fergusonová-McKenzieová (Bah.) 22,41, 4. Leeová (USA) 22,48, 5. McLaughlinová 22,62, 6. Faceyová (obě Jam.) 22,80, 7. Freemanová (Brit.) 22,98, 8. Artymataová (Kypr) 23,05.
Disk: 1. Samuelsová (Austr.) 65,44, 2. Barriosová (Kuba) 65,31, 3. Grasuová (Rum.) 65,20, 4. Glancová (Pol.) 62,66, 5. Sung Aj-min (Čína) 62,42, 6. Müllerová (Něm.) 62,04, 7. Sadovová (Rus.) 61,78, 8. Robertová-Michonová (Fr.) 60,92.
Kvalifikace a rozběhy
Muži:
4x100 m - rozběhy: 1. USA 37,97.
800 m - semifinále: 1. Kamel (Bahr.) 1:45,01.
Oštěp: 1. Vasilevskis (Lot.) 86,69, ...9. Frydrych 79,57, 28. Veselý (oba ČR) 75,67 - nepostoupil.
Ženy:
1500 m - semifinále: 1. Džamálová (Bahr.) 4:03,64.
Dálka: 1. Gomesová (Portug.) 686.

Reklama

Související témata: