Hlavní obsah

Sprinterský král Bolt potvrdil, že uvažuje o skoku do dálky

Jamajský sprinter Usain Bolt na atletickém světovém šampionátu v Berlíně vybojovat tři zlaté medaile za sprinty na 100 a 200 metrů a ve štafetě, mezi své disciplíny by však v budoucnu rád zapracoval i skok do dálky. Nechal se tak inspirovat legendárními Jesse Owensem a Carlem Lewisem, kteří kromě sprintů dokázali vyhrávat i ve skokanském sektoru.

Foto: Phil Noble, Reuters

Vysmátý Usain Bolt při setkání s fanoušky na MS v Berlíně.

Článek

"Předtím, než skončím se sprintem, bych rád ještě zkusil skok do dálky. Už jsem o tom mluvil s trenérem a prý bych mohl být dobrý," cituje BBC Bolta, po kterém prý trenér chce, aby zkusil i běh na 400 metrů. "Moc se mi do čtvrtky nechce, ale pokud trenér rozhodne, abychom zkusili něco nového, tak do toho dám celé své srdce a duši," dodal před odjezdem z Berlína.

Třiadvacetiletý Bolt na šampionátu v Berlíně vylepšil vlastní světové rekordy na stovce i dvoustovce z olympijských her v Pekingu. Na obou akcích získal po třech zlatých medailích, ovšem díky skoku do dálky by se rád vyrovnal Owensovi, který v roce 1936 získal čtyři zlaté na olympijských hrách právě v Berlíně. Stejný kousek se povedl i dalšímu Američanovi Lewisovi na hrách v Los Angeles v roce 1984.

Držitel současného světového rekordu v dálce Mike Powell již dříve prohlásil, že by Bolt mohl být skvělým dálkařem. Dokonce by prý mohl pokořit jeho rekord 895 centimetrů a stát se první člověkem, který překoná devítimetrovou hranici. "S jeho výškou by to byl přesně dálkař, který by mě děsil. Je vysoký a rychlý," řekl Powell, který rekord vytvořil již v roce 1991 na MS v Tokiu.

Reklama