Hlavní obsah

Jas berlínských hvězd zastínila záře supermana Bolta

BERLÍN

Co se každému atletickému fanouškovi vybaví, když se za deset patnáct let řekne Berlín 2009? Jednoznačně Usain Bolt! Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele nadchl prvním vytrvaleckým doublem v historii, polská kladivářka Anita Wlodarczyková se blýskla světovým rekordem, Američanka Allyson Felixová potřetí v řadě triumfovala na dvoustovce. Jenže smůlu měli v tom, že se jim to povedlo zrovna na akci, kterou si dokonale podmanil věčně vysmátý téměř dvoumetrový chlapík z Jamajky.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jamajčan Usain Bolt získal tři zlaté medaile na olympijských hrách v Pekingu i na MS v Berlíně.

Článek

„Bolt byl ještě úžasnější, než jsme mysleli, že je,“ vystihl dojem z jeho vystoupení šéftrenér české reprezentace Václav Fišer.

Ale nebyl to jen Bolt, kdo přiměl jamajské fandy k oslavným tanečkům za zvuků reggae. Celkem tato karibská země, která má čtvrtinu obyvatel co Česko, vyhrála sedm disciplín! Zní až neuvěřitelně, že třeba ještě před čtyřmi lety v Helsinkách nezískala Jamajka ani jedno zlato. V Berlíně do posledního dne dýchala v čele medailového pořadí národů na záda americké výpravě, která hodnocení vyhrála potřetí za sebou.

„V podstatě většinu bodů si rozebrali Američané, Jamajka, Rusové a Němci,“ říká Fišer.

Německé vzepětí

Němcům domácí šampionát vyšel vskutku parádně. Ještě v Pekingu brali jedinou atletickou medaili zásluhou oštěpařky Obergföllové, v Berlíně najednou stáli na stupních vítězů celkem devětkrát! Ústup z vytrvalecké slávy naopak hlásí Etiopie, četné porážky od keňských rivalů nesla dost nelibě. Nebýt poslední roky neporazitelného Bekeleho, neměla by ani jedno zlato!

Co ještě zůstane v paměti z Berlína? Přerušení vlády Jeleny Isinbajevové. Tyčkařka zvyklá na rovné souboje jen s rekordními výškami, odešla potupně poražena – bez zdařeného pokusu. Nezapomenutelný poker předvedl v soutěži tyčkařů Australan Steve Hooker, když byl zraněním třísel přinucen riskovat a v celé soutěži spotřeboval na vítězství tři pokusy. A to dohromady i s kvalifikací!

Skvělí diváci

S výjimkou nevydařeného časového pořadu desetibojařů dostáli Němci pověsti precizních organizátorů. Menším zklamáním byla divácká návštěvnost, když ceny vstupenek byly poněkud nadsazené.

Nižší zaplněnost tribun Olympijského stadiónu ale němečtí diváci dokonale vynahradili férovostí. „Když vedl v disku Němec, Polák měl poslední hod a mohl ho překonat, oni mu roztleskali pokus. Nebo když půl hodiny všichni zůstávali v ochozech při čekání na patnáctistovku desetibojařů. Klobouk dolů,“ chválí diváky Fišer.

Za dva roky se atletický svět sejde v korejském Tegu.

Nejlepší výkony MS
USAIN BOLT
100 m9,58 s
USAIN BOLT
200 m19,19 s
JAMAJKA
4x100 m37,31 s
TYSON GAY
100 m9,71 s
EZEKIEL KEMBOI
3000 m př.8:00,43
MELAINE WALKEROVÁ
400 m př.52,42
Pozn.: Seřazeno podle takzvaných maďarských tabulek.

Reklama

Související témata: