Hlavní obsah

Moskva chystá za velké peníze atletickou show

MOSKVA

Nevídaná podívaná v závěru atletické sezony se chystá na sobotu do Moskvy. Mítink Moscow Challenge na olympijském stadionu Lužniky má na odměny vyhrazeno celkem 2,4 milionu dolarů, tak horentní sumy nikdy v historii na jediném atletickém mítinku rozděleny nebyly.

Foto: internet

V Moskvě by chtěl na nevydařené MS zapomenout světový rekordman Tim Montgomery

Článek

Pro vítěze závodu na 100 metrů je totiž připraveno 500.000 dolarů, skoro 15 milionů korun, stejnou částku si mezi sebe rozdělí i zbývající účastníci sprintu. Vítězové dalších sedmi disciplín inkasují vždy 75.000 dolarů. Na startu tak nebude chybět světová sprinterská špička včetně čerstvého mistra světa z Paříže Kima Collinse ze souostroví Svatý Kryštof a Nevis. Přihlášky poslali také Američané Maurice Greene a Tim Montgomery, jimž se v Paříži nedařilo, či Dwain Chambers z Británie, čtvrtý muž z MS.

"Nezapomeňme, že Moskva chce pořádat olympijské hry v roce 2012. Tohle je první krok kandidatury," prohlásil moskevský starosta Jurij Lužkov. Stadion v Moskvě hostil olympijské hry v roce 1980 a pojme 80.000 diváků. Muži kromě sprintu mají na programu 800 a 1500 metrů a trojskok, ženy 100 a 800 metrů a skoky do výšky a dálky. Po každém slavnostním vyhlášení během tříhodinového programu od 19:00 tamního času vystoupí některá z hvězd ruské či světové populární hudby. Pořadatelé údajně pro příští ročník jednají i s Madonnou a Michaelem Jacksonem.

Sejde se atletická elita včetně "hříšnice" Whiteové

Účast přislíbili i domácí půlkař Jurij Borzakovskij, jeho švýcarský soupeř Andre Bucher, Maročan Hicham El Guerrouj, letos nejlepší atlet světa, Ukrajinec Ivan Heško, Keňan Paul Korir, švédský mistr světa v trojskoku Christian Olsson, sprinterky Žanna Blocková, Chandra Sturrupová z Baham, půlkařka Maria Mutolaová, vítězka Zlaté ligy, výškařka Kajsa Bergqvistová, dálkařky Eunice Barberová a Taťjana Kotovová i sprinterka Kelly Whiteová, dvojnásobná mistryně světa čelící obvinění z dopingu.

Starosta Lužkov slíbil i slunečné počasí. V případě, že by hrozil déšť, jsou na jeho rozkaz připravena letadla, která by ve vzduchu v případě potřeby hrozící mraky rozptýlila. Celkový rozpočet závodu, nad nímž převzala dohled mezinárodní federace IAAF, se pohybuje kolem čtyř milionů dolarů a podle posledních zpráv zbývá prodat už jen deset procent vstupenek.

Reklama

Související témata: