Hlavní obsah

Olympijský šampión Skah chce získat zpět děti i s pomocí fatvy

Olympijský vítěz v běhu na 10 000 metrů z Barcelony Maročan Chalíd Skah je odhodlán využít tradiční formu islámského práva - fatvu, aby získal zpátky své dvě děti, které má s bývalou norskou manželkou. Bývalý dvojnásobný mistr světa v krosu se rozhodl vypsat odměnu půl miliónu dolarů pro toho, kdo mu přivede zpátky do Rabatu šestnáctiletou Selmu a o tři roky mladšího Tárika.

Článek

"Obrátím se na duchovní v muslimsko-arabském světě, aby vydali fatvu s cílem přivést zpět mé děti," uvedl Skah v rozhovoru pro agenturu AFP. Prohlášení islámských duchovních by bylo závazné pro všechny muslimy.

Skah se oženil s Anne Cecilie Hopstockovou po svém úspěchu na barcelonské olympiádě v roce 1992. Před třemi roky se však manželství rozpadlo a přestože dvaačtyřicetiletý bývalý vytrvalec loni prohrál soud o jejich opatrovnictví, odmítal děti vydat bývalé ženě do Norska.

Hopstockové se podařilo získat děti letos v červenci a Skah tvrdí, že byly uneseny lidmi z norské ambasády. Jeho exmanželka obviňuje běžce z násilí a vyhrožování. Norským médiím řekla, že ji Skah držel v Rabatu stále doma a z Maroka prý musela utéct. Slavný atlet to popírá. "Odjela dobrovolně, sám jsem jí kreditkou zaplatil letenku," tvrdí.

Podle Hopstockové uzavíral děti do oddělených místností, s čímž Skah rovněž nesouhlasí. "Takovou dobu jsem se bála o jejich životy. Nevím, proč se tak změnil. Je to smutný osud," uvedla Norka.

Reklama