Hlavní obsah

Unavený Bolt odpískal sezónu i milióny z Asie

KINGSTON

Na fenomenálního sprintera Usaina Bolta dolehla únava po náročné sezóně, plné úžasných výkonů i nezapomenutelných rekordů. I proto odpískal závěr sezóny a nekývl na lákání asijských promotérů, kteří nabízeli jamajskému běžci pohádkové sumy za účast na svých mítincích. Po víkendovém Světovém atletickém finále v řecké Soluni odjede domů odpočívat.

Foto: Grigoris Siamidis, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt na tiskové konferenci v Soluni

Článek

Bolt měl tento měsíc závodit ještě v Číně a Jižní Koreji, ale vzhledem k únavě se rozhodl ze závodů odhlásit. Jeho asijští příznivci se ho tak 20. září v Šanghaji, ani o pět dnů později v korejském Daegu nedočkají.

„Pečlivě jsme to v mém týmu probírali a dohodli se na tom, že je nezbytné tuhle sezónu uzavřít. Jsem unavený,“ uvedl Bolt na svých webových stránkách.

Třiadvacetiletý Bolt tak po dvoustovce v řecké Soluni zamíří domů. „Už se zvětšovalo riziko zranění, sezóna byla dlouhá. Kdybych závodil ve formě, jakou mám, i nadále, mohlo by se opravdu něco stát,“ ozřejmil své rozhodnutí.

Agent: Nesmíme ho zavařit

Bolt byl na cestách od začátku prázdnin, na jejich konci ještě vyhrál stovku v Curychu a vítězný zářez si s největší pravděpodobností připíše i v Soluni. Nejzářivější okamžiky sezóny přišly v průběhu světového šampionátu v Berlíně, kde nejenže vyhrál, ale vylepšil i své světové rekordy na 100 a 200 metrů.

Šanghajský závod měl být Boltovým návratem do Číny po jeho one-man show na loňských olympijských hrách v Pekingu, odkud si odvezl tři zlata. „Bolt je opravdový klenot, zlatý muž, nemůžeme ho zahltit závody. Ano, mohl si v Asii vydělat velmi dobré peníze, ale je velmi důležité, abychom ho nyní nezavařili,“ doplnil běžcův agent Ricky Simms.

Na tom je kus pravdy, Bolt prolétl sezónou v parádní kondici. Přestože počátek jeho přípravy poznamenala automobilová havárie, další průběh atletického ročníku mu vyšel náramně. Šestkrát zaběhl stovku pod deset vteřin, dvoustovku třikrát pod 19,60 s. A to počítáme jen závody, které provázela povolená podpora větru.

Reklama