Hlavní obsah

Čtveřice jamajských atletů dostala za doping tříměsíční tresty

Jamajský antidopingový výbor potrestal tříměsíčním zákazem startu čtveřici atletů, kteří na červnovém domácím šampionátu závodili po užití stimulantu metylxantinu. Distanc si odpykají Yohan Blake, Lansford Spence, Marvin Anderson a Allodin Fothergill; všichni se k užití zakázané látky přiznali minulý týden před komisí domácího ministerstva sportu.

Článek

V kauze, která se dostala na světlo před berlínským mistrovstvím světa, figurovala i Sherry-Ann Brooksová, ta byla ale na začátku září očištěna kvůli porušení procedurálních pravidel při dopingové kontrole.

I ona ale stejně jako její kolegové přišla o start v Berlíně. Tam původně měli všichni jmenovaní startovat ve štafetových závodech na 4x100 a 4x400 metrů, ale v nedořešené kauze by vystavili reprezentaci riziku dodatečného odebrání medailí. Na doporučení mezinárodní federace IAAF tak do Evropy nakonec neodcestovali.

Atlety nyní potrestal domácí antidopingový výbor, který tím zvrátil rozhodnutí disciplinární komise, jež v srpnu neshledala sportovce vinnými. Podle výboru sprinteři opravdu porušili dopingová pravidla jamajského svazu i IAAF. Na výši trestu, který začal platit v pondělí, mělo podle všeho vliv i jejich doznání. "Takový trest je fér," konstatoval šéf antidopingového výboru Patrice Charles Freeman.

Reklama