Hlavní obsah

Zkazili jste Semenyaové život, zlobí se legendární Carl Lewis

Hvězdný americký atlet na penzi Carl Lewis se zastal běžkyně Caster Semenyaové a pořádně se opřel do jihoafrické atletické federace, která podle něj celou kauzu zavinila. Semenyaová se dostala na titulní stránky novin poté, co vyšly najevo výsledky jejích sex testů. Ty ukázaly, že vítězka osmistovky ze světového šampionátu v Berlíně je hermafrodit.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Caster Semenyaové se zastal legendární Carl Lewis

Článek

K tomu podle legendárního sběratele sprinterských a dálkařských cenných kovů Lewise vůbec nemělo dojít. „Je to vaše chyba,“ vzkázal představitelům jihoafrické atletické federace během pondělní návštěvy izraelského Tel Avivu.

Pak vyjmenoval důvody. „Je to vaše atletka, závodí za vaši zemi, tak jste se s tím měli srovnat daleko dříve a bez asistence novinářů. Místo toho jste ji postavili tváří v tvář celému světu a vystavili velkému ponížení. To nebylo fér. Jsem tím velmi rozčarován. Teď se už nikdy toho hrozného cejchu nezbaví,“ láteřil Lewis.

Jihoafričtí političtí i atletičtí funkcionáři se po zveřejnění testů za běžkyni plně postavili, jenže tento krok už přišel podle Lewise příliš pozdě. „Jednoduše ji zradili. Měli to celé zvládnout dřív, ale oni tuhle mladou ženu, protože ona ženou je a cítí se jí být, nechali na holičkách,“ citoval britský list The Times bývalého famózního sprintera a dálkaře.

Z výše zmíněného je patrné, že Lewis by byl rád, kdyby Semenyaové za skvělý výkon v Berlíně, kde nejlepším letošním časem, jihoafrickým i osobním rekordem, rozbila naděje zbytku startovního pole, ponechala atletická federace IAAF zlatou medaili.

Reklama

Související témata: