Hlavní obsah

Zoufalá Semenyaová se uzavřela před světem

JOHANNESBURG

Pobouření Jihoafričané by nejraději dostali případ běžkyně Caster Semenyaové před OSN, sama osmnáctiletá atletka by ho však radši zametla pod koberec v místnosti zamčené na několik západů, zahodila klíč a rychle zapomněla. To jí ovšem rozruch okolo výsledků jejích sextestů, podle níž má mužské i ženské pohlavní orgány ještě na dlouho neumožní.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Caster Semenyaová se zlatou medailí z mistrovství světa

Článek

Otřesená Semenyaová se uzavřela před celým světem, hluboce ji zasáhla mediální bouře, která vypukla prakticky okamžitě poté, co vítězně proťala pásku v závodě na 800 metrů při světovém šampionátu v Berlíně. Už tehdy se vyrojily první pochybnosti o jejím pohlaví, pak už vše nabíralo na síle. Kauza zatím vyvrcholila odhalením výsledků sextestů, s nimiž přišel australský list Sydney Herald Morning a podle nichž je Semenyaová hermafrodit.

Odhlásila se ze závodů a skrývá se

„Caster vše, co se o ní napsalo, samozřejmě četla. Je naprosto otřesena tím vším, co se o ní říká a píše. Pročítala si noviny, v pokoji má televizi, nemohla tomu poprasku nijak uniknout,“ citoval zástupce jihoafrického atletického svazu britský Daily Mail. Semenyaová se nyní ukryla do bezpečí domu svých rodičů a příliš nevychází. Odhlásila se také z 4kilometrového krosu v Pretorii.

Mluvčí jihoafrické atletiky Phiwe Mlageni-Tsholetsane je přesvědčena, že Semenyaová nakonec vše ustojí a zvládne. „Nepomyslela na sebevraždu, i když poslední dny byly určitě extrémně obtížné. Je to opravdu hodně silná mladá žena,“ uvedla.

Jihoafrické tažení na OSN

IAAF se zatím k případu nevyjádřila, oficiální oznámení chystá až na listopad. Možná však bude donucena reagovat dříve. Rozlícení jihoafričtí politici nejdříve vyhrožovali „třetí světovou“, nyní zase zkoušejí zatáhnout do kauzy OSN. Tamní ministryně pro ženy a děti Noluthando Mayendeová-Sibiyaová podala u Organizace spojených národů stížnost kvůli způsobu, jakým atletická federace IAAF případ řeší.

Ve stížnosti uvedla, že IAAF nezaručila běžkyni diskrétnost, čímž podle ní projevila "nehorázné pohrdání lidskou důstojností" mladé atletky. Ministryně požaduje, aby případ prošetřila komise OSN pro podporu žen.

Reklama