Hlavní obsah

Šanghaj viděla skvělé sprinty v podání Gaye a Jeterové

ŠANGHAJ

Američtí sprinteři ozdobili mítink v Šanghaji výkony, které je na stometrové trati řadí na druhé místo atletické historie. Tyson Gay vyhrál za 9,69 sekundy, Carmelita Jeterová dosáhla nejlepšího letošního výkonu na světě 10,64.

Článek

Gayův čas představuje přesně hodnotu bývalého světového rekordu, kterým Usain Bolt vyhrál před rokem v Pekingu olympijské hry. Jamajčan už ale letos své maximum vylepšil na mistrovství světa v Berlíně na 9,58.

Exmistr světa Gay měl při osobním rekordu ideální podporu větru v zádech o rychlosti dva metry za sekundu. V závodě získal skalp jiného Jamajčana Asafy Powella, který prolétl cílovou rovinku za 9,85, třetí Darvis Patton z USA dosáhl času 9,89. Gay si vylepšil vlastní maximum o dvě setiny a upevnil si druhou pozici v tabulkách.

Gay se v Šanghaji nechal slyšet, že v příštím roce by mohl na rekord zaútočit, pokud bude zcela zdravý. To v současnosti není vzhledem k přetrvávajícím potížím s třísly, přesto běžel skvěle. "Ale nemám takovou motivaci, protože nejsem úplně v pořádku. A dnes to byl dobrý závod, i když třísla bolí," uvedl Gay.

Brzy třicetiletá Jeterová se týden po fantastickém času 10,67 sekundy zlepšila o další tři setiny. V historickém pořadí se posunula před dosud druhou krajanku Marion Jonesovou. Rychleji, a hned třikrát, běžela v dějinách jen další Američanka Florence Griffithová-Joynerová. Její světový rekord z roku 1988 má hodnotu 10,49 sekundy.

V tyčkařském sektoru atakovala Jelena Isinbajevová světový rekord, ale 507 cm nakonec třikrát shodila. Vyhrála výkonem 485 cm.

Povedený návrat na závodní dráhu po vleklých problémech s achillovkou slavil domácí překážkář Liou Siang. V prvním startu od loňské olympiády v Pekingu, která pro něj skončila vynuceným odstoupením před startem opakovaného rozběhu, doběhl druhý v čase 13,15 sekundy. Až cílová kamera rozhodla o tom, že zvítězil Američan Terrence Trammell.

Ve stejném čase získal Trammell na MS v Berlíně stříbro. "Nečekal jsem, že bych mohl běžet tak rychle," uvedl spokojený Číňan, který do loňského roku držel světový rekord časem 12,88. "Jak jsem ale přišel na dráhu, nebyl jsem k udržení. Byl jsem plný elánu," dodal exmistr světa a olympijský vítěz.

Reklama