Hlavní obsah

Lhali o Semenyaové. Jihoafričané věděli, že je hermafrodit

Život běžkyně Caster Semenyaové připomínal v posledních týdnech houpačku. Nebo spíše centrifugu. Vše začalo, když zničila soupeřky na 800metrové trati na světovém šampionátu v Berlíně. To se zrodila hvězda. Pak se vyrojily spekulace o jejím pohlaví a vzápětí vyšly najevo výsledky sextestů. Podle nich je hermafrodit. Tehdy se jí zřítil celý svět. Nyní je navíc obětí lží. Jihoafričané o všem věděli, přesto ji na šampionát vyslali.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Podvedli ji. Vedení jihoafrické atletiky znalo výsledky sextestů Semenyaové.

Článek

Leonard Chuene, šéf jihoafrické atletické federace, v sobotu přiznal, že veřejnosti vytrvale lhal. Dlouho hlásal, že nic neví o žádných testech pohlaví. Jenže ony se uskutečnily již v dubnu v Pretorii. Jihoafričané tak měli veškeré potřebné informace k tomu, aby stáhli Semenyaovou z nominace. Místo toho ji do Berlína vyslali, aby pak byla zostuzena před celým světem.

Vše se provalilo v pátek, když jihoafrické noviny odhalily a uveřejnily e-mailovou korespondenci mezi atletickými činovníky. V následující komunikaci funkcionáři řešili, zda Semenyaovou na mistrovství vyslat, či nikoliv. Výsledek byl: pošleme ji tam a udržíme výsledky testů v tajnosti.

Později se Chuene i další činitelé jihoafrické atletiky ostře vymezovali vůči spekulacím o atletčině pohlaví. Označovali je za rasistické. „Co jsou ti bílí lidé zač, že její ženství zpochybňují? Je to rasistické,“ prohlašoval Chuene.

Hněv se obrátil na domácí bafuňáře

Zatímco dosud rozlícení Jihoafričané vyhrožovali všem okolo za to, čím musela Semenyaová projít, a na postup světové atletické federace IAAF si stěžovali dokonce u Organizace spojených národů (OSN), nyní se jejich hněv obrátil právě na Chueneho.

„Chtěl jsem to dítě ochránit. Chránit její soukromí,“ hájí se Chuene drtivé kritice, kterou doprovázejí návrhy na jeho odvolání. To však jihoafričtí politici považují za hloupost a stejně jako celá veřejnost žádají Chuenovu hlavu.

„Všichni jsme viděli, kam jeho lži vedly, jak Caster propírají média. Nijak ji neuchránil,“ uvedl ministr sportu Gert Oosthuizen. „Disciplinární řízení proti němu nám nestačí, musí mu také dát padáka. Pokud ho nevyhodí, povede je lhář a to je příliš velký risk,“ doplnil.

Testy v Pretorii proběhly 7. dubna, při nich byly fotografovány genitálie a vyšetřovány vnitřní orgány běžkyně. Přitom jí však bylo řečeno, že podstupuje rutinní dopingový test.

Reklama

Související témata: