Hlavní obsah

Oštěpařka Špotáková: Konečně už nic nemusím

PRAHA

Nejtěžší sezónu v kariéře má podle svých slov za sebou oštěpařka Barbora Špotáková. I když už pár dní úřadující vicemistryně světa odpočívá, stále se cítí vyčerpaná. A tak doufá, že ji nakopne dovolená v termálních lázních v Maďarsku a na ostrově Kos. "Konečně mám volno a užívám si toho, že už nic nemusím," přiznala úspěšná atletka.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva oceňuje oštěpařku Barboru Špotákovou

Článek

Ve středu odpoledne převzala Barbora Špotáková další ocenění. Spolu s dalšími úspěšnými členy Armádního sportovního centra Dukla dostala od náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy děkovný dopis. „Myslím, že toto ocenění každého potěší. Když jsem ho přebírala poprvé, přála jsem si, aby to nebylo naposledy. A letos, po tak těžké sezóně, jsem moc ráda, že tady opět můžu být,“ prohlásila po slavnostním aktu úřadující vicemistryně světa. „Navíc je to také velmi příjemná akce, na níž se mohu setkat s dalšími skvělými sportovci. Jen mě trochu mrzí, že letos nemá atletika větší zastoupení. Bohužel to pro ni nebyla nejlepší sezóna,“ řekla dále osmadvacetiletá oštěpařka.

Nejtěžší sezóna

Před necelými čtrnácti dny se světová rekordmanka ještě zúčastnila Světového atletického finále v Soluni, kde skončila druhá a poté ukončila sezónu. "Byla to moje nejtěžší sezóna. Hodnotím ji hlavně z toho hlediska, kolik jsem toho během roku stihla. Dokončila jsem studium na Zemědělské univerzitě, spoluvydala knížku... Když se na to podívám zpětně, není divu, že sezóna neprobíhala tak hladce jako ta minulá," přiznala olympijská vítězka z Pekingu.

"Poolympijský rok bývá vždy těžší. Vždyť řada olympijských vítězů sezónu vynechala nebo předčasně ukončila. A já si myslím, že jsem předváděla slušné výkony. I když byly často hodně upracované," dodala rodačka z Jablonce nad Nisou. "Teď konečně mám volno a užívám si toho, že už nic nemusím. Ale stále se cítím hodně unavená, tak doufám, že mě nakopne dovolená," přeje si mistryně světa z roku 2007.

Začne poslouchat tělo

S přítelem Lukášem poletí nejdříve na ostrov Kos a poté zamíří do Maďarska do termálních lázní. "Do termálu už se moc těším, vždy jsem tam zregenerovala tělo," uvedla Špotáková. "Já jsem si letos opravdu moc neodpočinula. Střídala jsem psaní diplomky s přípravou. Na tréninky jsem chodila vyčerpaná. Trenér byl tolerantní, ale někdy mi přišlo, že toho chce po mně moc. Oba jsme se namlsali z předchozího roku, kdy se mi povedlo vše, na co jsem sáhla. A člověk pak chce víc a víc," zamýšlela se úspěšná atletka.

S přípravou na novou sezónu začne tradičně na konci října. "Žádné velké změny v tréninku neproběhnou, vše zůstane při starém. Akorát začnu více poslouchat své tělo. Nemůžu si myslet, že jsem nesmrtelná. Ponaučila jsem se. Takže pokud mi vydrží zdraví, myslím, že mi to příští rok zase půjde," uzavřela Barbora Špotáková.

Reklama

Související témata: