Hlavní obsah

Nejlepší atletkou Evropy je běžkyně Domínguezová

Španělská běžkyně Marta Domínguezová byla zvolena nejlepší evropskou atletkou této sezóny. V anketě Evropské atletické asociace EAA zvítězila před výškařkou Blankou Vlašičovou z Chorvatska a ruskou tyčkařkou Jelenou Isinbajevovou, obhájkyní prvenství.

Foto: Max Rossi, Reuters

Španělská běžkyně Marta Dominguezová se raduje z vítězství v běhu na 3000 metrů steeplechase na MS v Berlíně.

Článek

Česká oštěpařka Barbora Špotáková po loňském druhém místě tentokrát mezi hodnocenými atletkami chyběla, její jediná berlínská přemožitelka Steffi Neriusová z Německa skončila devátá.

Třiatřicetiletá Domínguezová coby dvojnásobná mistryně Evropy v běhu na 5000 metrů letos přidala do sbírky svůj premiérový světový titul na 3000 metrů překážek. V Berlíně byla jedinou Evropankou, která získala zlatou medaili v běžecké disciplíně.

Také Vlašičová, jež anketu opanovala v roce 2007, vyhrála nejdůležitější závod roku, naproti tomu Isinbajevová v Berlíně vyhořela, protože nepřeskočila svoji základní výšku. O několik dní později ale v Curychu vylepšila světový rekord na 506 centimetrů.

O výsledcích ankety rozhodují fanoušci, média a členské federace prostřednictvím webové stránky EAA a také komise odborníků, přičemž každá skupina hlasujících má na konečném hodnocení čtvrtinový podíl. V pátek zveřejní EAA pořadí mužů.

Anketa o nejlepší atletku Evropy podle EAA:
1. Domínguezová (Šp./3000 m př.), 2. Vlašičová (Chorv./výška), 3. Isinbajevová (Rus./tyč), 4. Ennisová (Brit./sedmiboj), 5. Wlodarczyková (Pol./kladivo), 6. Rogowská (Pol./tyč), 7. Lebeděvová (Rus./dálka, trojskok), 8. Kaniskinová (Rus./chůze), 9. Neriusová (Něm./oštěp), 10. Dobriskeyová (Brit./1500 m).

Reklama