Hlavní obsah

Semenyaovou aféra s pohlavím ničí, má potíže i ve škole

JOHANNESBURG

Osmnáctiletá jihoafrická atletka Caster Semenyaová má kvůli skandálu kolem jejího pohlaví potíže se studiem na univerzitě. Mistryně světa z osmistovky je podle svého trenéra aférou natolik traumatizovaná, že si musela nechat odložit zkoušky.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

"Její hlava je opravdu unavená," citoval list Beeld kouče Michaela Semeho. "Naštěstí škola chápe její situaci a uznala, že zkoušky jsou to poslední, na co má nyní pomyšlení. Všichni věříme, že tohle trauma překoná," dodal.

Semenyaová, která studuje sportovní vědy na univerzitě v Pretorii, získala zlato na letošním mistrovství světa v Berlíně. Krátce před finále se však dostaly na veřejnost informace, že Mezinárodní atletická federace IAAF požádala o provedení testů pohlaví jihoafrické atletky. Pochybnosti vyvolal atletčin podezřele velký výkonnostní skok a také její spíš mužská muskulatura.

IAAF už má k dispozici výsledky testů, bude však o nich informovat až v listopadu. V médiích se už objevily nepotvrzené spekulace, že Semenyaová má mužské i ženské pohlavní orgány.

Reklama

Související témata: