Hlavní obsah

Bývalému sprinterovi Boldonovi zůstala rychlost v krvi, nyní létá

Rychlost zůstala v krvi jednoho z nejlepších sprinterů světa atletické historie Ato Boldona i po ukončení kariéry. Někdejší mistr světa v běhu na 200 m ze šampionátu v Aténách 1997 a stříbrný olympijský medailista na stovce ze Sydney 2000 se zhlédl v pilotování letadel, kterému se už tři roky intenzivně věnuje.

Článek

"Vždy jsem chtěl létat. Už jako pětiletý jsem létal v malých letadlech se strýcem a už tehdy jsem si uvědomil, že to je nejúžasnější věc na světě," řekl čtyřnásobný olympijský medailista a držitel tří cenných kovů z mistrovství světa, jehož osobní rekord na stovce má hodnotu 9,86 sekundy a na dvojnásobné trati 19,77 sekundy.

Boldon našel v létání uklidňující činnost. "To jsem kdysi ještě při atletické kariéře hledal v lyžování, ale nyní jsou to letadla," uvedl Boldon, který si udělal pilotní licenci až po ukončení kariéry v roce 2004. "Mohl jsem začít o něco dříve, ale už nyní létám více než tři roky," upozornil. "Je to pro mě relax," prohlásil.

Je si však vědom, že létání je činnost, při které pilot po chybě obvykle nedostane druhou šanci. "Střídají se tam hodiny nudy s chvílemi naprostého psychického teroru. V tom to je stejné jako u atletiky," přirovnal. "Jednou jsem se při letu s děvčetem choval nafoukaně a málem se mi to nevyplatilo," prozradil.

Jeho snem je naučit se létat na větších a větších strojích, aby si mohl doletět ze svého nynějšího domova na Floridě do Trinidadu. První cíl už si splnil, ve své rodné zemi si v letadle jako pilot vyzkoušel přistání na tamním mezinárodním letišti Piarco.

Po ukončení kariéry se Boldon stal v letech 2006 a 2007 ve své domovské zemi také politikem. V současnosti působí jako komentátor a analytik atletických přenosů na populárních televizních kanálech CBS a NBC.

Reklama