Hlavní obsah

Newyorský maratón vyhrál poprvé od roku 1982 Američan

NEW YORK

Newyorský maratón překvapivě vyhrál Američan Meb Keflezighi. Stříbrný medailista z olympijských her v Aténách se tak postaral o první americký triumf ve slavném závodě od roku 1982. Mezi ženami triumfovala Etiopanka Derarte Tuluová. Dvojnásobná obhájkyně Paula Radcliffeová doběhla čtvrtá.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Keflezighi, narozený v africké Eritrei, potvrdil roli jednoho z nejlepších amerických vytrvalců. Zaběhl čas 2:09:15 a o 41 vteřin porazil favorizovaného Keňana Roberta Cheruiyota. Třetí doběhl Maročan Džavád Gharíb.

Američan se v Newyorském maratónu radoval z výhry naposledy 24. října 1982, kdy vyhrál Alberto Salazar. "Na tento den nikdy nezapomenu. Tato země mi dala vzdělání, životní styl, zkrátka všechno a já jsem rád, že ji mohu takto reprezentovat," uvedl po doběhu Keflezighi, který byl jedním ze šesti Američanů, kteří skončili v nejlepší desítce.

Povedený návrat k maratónu zažila Tuluová. Dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa na deset kilometrů poslední roky maratón opomíjela, nyní však hned při svém prvním startu porazila početnou konkurenci a slavila první výhru od roku 2001, kdy vyhrála v Londýně a v Tokiu.

Sedmatřicetiletá Etiopanka za sebou nechala o čtyři roky starší Rusku Ljudmilu Petrovovou a Francouzku Christelle Daunayovou. Světová rekordmanka Radcliffeová po problémech s levou nohou v závěrečné třetině závodu doběhla čtvrtá.

Největšího maratónu na světě se zúčastnilo přes 44 tisíc běžců a závod přímo na místě sledovalo přes milión diváků.

Newyorský maratón:
Muži: 1. Keflezighi (USA) 2:09:15 hod., 2. Cheruiyot (Keňa) 2:09:56, 3. Gharíb (Mar.) 2:10:25.
Ženy: 1. Tuluová (Etiopie) 2:28:52 hod., 2. Petrovová (Rus.) 2:29:00, 3. Daunayová (Fr.) 2:29:16.

Reklama

Související témata: