Hlavní obsah

Pražský půlmaraton dostal nejvyšší ocenění IAAF Gold Label

PRAHA

Pražský půlmaraton dostal pro příští rok nejvyšší ocenění mezinárodní atletické asociace IAAF pro silniční běhy, známku IAAF Gold Label. Jeden ze tří hlavních závodů společnosti Prague International Marathon (PIM) se v příštím roce poběží 27. března, květnovému Pražskému maratonu a zářijové Grand Prix zůstalo druhé nejvyšší ocenění IAAF Silver Label.

Článek

"Zlatou" známku pro půlmaraton má vedle Prahy už jen Lisabon, maratonů s nejvyšším oceněním je třináct. "Získání kýženého ocenění IAAF Gold Label pro jeden z našich závodů nás naplňuje nesmírnou hrdostí. Když se ohlédnu za uplynulými patnácti roky, jsem ohromen tím, jak se v průběhu let seriál rozrostl a zlepšil. A první ocenění IAAF Gold Label je velmi cenným důkazem plodů našeho úsilí," uvedl prezident PIM Carlo Capalbo.

Pro udělení nejvyššího ocenění museli organizátoři splnit třináct podmínek. Mezi nimi jsou například účast pěti elitních běžců alespoň pěti národností, kvalitní osobní rekordy špičkových atletů (pro půlmaraton 1:01:30 u mužů a 1:11:00 u žen), televizní pokrytí a přenos do nejméně pěti zemí, velkoplošná obrazovka u trati nebo alespoň 12 provedených dopingových kontrol.

Letos se PIM Běžeckého seriálu, který se skládal z 26 závodů ve 14 městech, zúčastnilo celkem 36 529 běžců, zatímco v loňském roce to bylo 34.510 závodníků. Celkem 16 833 běžců se zúčastnilo tří soutěžních závodů Běžeckého seriálu PIM 2009.

Reklama