Hlavní obsah

Kvůli Semenyaové bylo suspendováno vedení jihoafrické atletiky

JOHANNESBURG

Kvůli aféře kolem mistryně světa v běhu na 800 metrů Caster Semenyaové a pochybnostem o jejím pohlaví byl dočasně postaven mimo funkci šéf jihoafrické atletiky Leonard Chuene a celé svazové vedení. Rozhodl o tom dnes Jihoafrický olympijský výbor s tím, že Chueneho a jeho kolegy čeká disciplinární řízení a případné další sankce.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

"Budou předvoláni před disciplinární komisi, aby se zodpovídali z toho, že pošramotili pověst jihoafrické atletiky, svazu i celého sportu," uvedli zástupci olympijského výboru v prohlášení. Dodali, že zvažují rovněž kroky proti Mezinárodní atletické federaci, protože nerespektovala právo Semenyaové na soukromí.

Vedení jihoafrické atletiky bylo suspendováno pár hodin poté, co zveřejnilo omluvu Semenyaové za martýrium, kterým si prošla při ověřování jejího pohlaví. Jednání funkcionářů kritizoval v říjnu národní kongres, který vyzval k odpovědnosti svaz a jeho lékaře.

"Mohli tu záležitost zvládnout lépe. Mohli do toho zasvětit představitele země a vyhnout se lžím ohledně jejich role v této sáze," uvedli zástupci kongresu.

Suverénní vítězství Semenyaové na srpnovém šampionátu v Berlíně a zejména její razantní zlepšení vzbudily pochybnosti, zda je skutečně ženou. IAAF nařídila před finálovým závodem provést test pohlaví, ale výsledky dosud nezveřejnila. Informace australských médií, že osmnáctiletá běžkyně má mužské i ženské pohlavní orgány, odmítla federace potvrdit.

Nedávno měl citlivou kauzu přímo v JAR řešit předseda IAAF Lamine Diack, ale nakonec cestu zrušil. Rozhodnutí federace ověřit pohlaví běžkyně pobouřilo velkou část Jihoafričanů a ozvala se i obvinění z rasismu.

Chuene a spol. kolem případu dlouho mlžili. Až koncem září předseda svazu přiznal, že pochybnosti ohledně jejího pohlaví panovaly už dříve a že ji nechali otestovat již před šampionátem sami Jihoafričané. Podle zpráv tamních médií se tak stalo značně nedůstojným způsobem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články