Hlavní obsah

Testy pohlaví Semenyaové ještě nejsou hotové, IAAF jejich zveřejnění odložila

MONAKO

Testy pohlaví jihoafrické atletky Caster Semenyaové ještě nejsou hotové. Uvedla to ve středu Mezinárodní atletická federace (IAAF), která se měla případem kontroverzní mistryně světa v běhu na 800 metrů zabývat v pátek na zasedání svého výkonného výboru v Monaku.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

"O případu Caster Semenyaové nebudou na blížícím se zasedání žádné diskuze. IAAF nebude podávat žádné komentáře, protože lékařské testy ještě stále nejsou kompletní," uvedli dnes představitelé IAAF v prohlášení.

Osmnáctiletá Semenyaová získala na srpnovém šampionátu v Berlíně zlato na osmistovce v nejlepším času sezony 1:55,45. Suverénní vítězství, razantní zlepšení a muskulatura vzbudily pochybnosti o jejím pohlaví.

IAAF nařídila před finálovým závodem provést testy, jejichž výsledky dosud nejsou známy. Informace australských médií, že běžkyně má mužské i ženské pohlavní orgány, odmítla federace potvrdit.

Kvůli skandálu kolem Semenyaové byl také suspendován prezident jihoafrického atletického svazu Leonard Chuene. V září přiznal, že lhal o tom, že věděl o testech, kterým se mladá atletka v JAR podrobila už před mistrovstvím světa.

Reklama