Hlavní obsah

Je Semenyaová hermafrodit? Funkcionáři chtějí výsledky testů utajit

Jihoafrická atletka Caster Semenyaová, o jejímž pohlaví panují pochybnosti, zůstane mistryní světa v běhu na 800 metrů. Jihoafrické ministerstvo sportu ve čtvrtek uvedlo, že se na tom usnesli atletčini právníci s Mezinárodní atletickou federací (IAAF). Ta oznámila, že nebude detaily dohody komentovat.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Caster Semenyaová se zlatou medailí z mistrovství světa

Článek

Podle ministerstva dosáhly obě strany dohody, protože Semenyaová byla očištěna od jakéhokoli pochybení. Spolu se zlatou medailí a titulem tak osmnáctileté běžkyni zůstane i finanční odměna 60 000 dolarů (zhruba milión korun) za triumf v Berlíně.

IAAF navíc podle údajné dohody nezveřejní výsledky testů pohlaví, kterým se Semenyaová podrobila. Ty budou brány jako důvěrné. Federace se měla podle dřívějších plánů případem kontroverzní vítězky berlínské osmistovky zabývat v pátek na zasedání svého výkonného výboru v Monaku, ve středu však uvedla, že toto téma probírat nebude.

Podle ministerstva sportu je nyní sportovní budoucnost Semenyaové pouze v jejích rukou. "Význam výsledků testů si Caster analyzuje a o své budoucnosti si rozhodne sama. Ať už se rozhodne jakkoli, na nás je, abychom to respektovali."

Suverénní vítězství

Semenyaová získala na srpnovém šampionátu zlato v nejlepším času sezóny 1:55,45, přičemž suverénní vítězství, razantní zlepšení a muskulatura vzbudily pochybnosti o jejím pohlaví. IAAF nařídila před finálovým závodem provést testy, jejichž výsledek tak zřejmě nikdy nebude oficiálně zveřejněn. Informace australských médií, že běžkyně má mužské i ženské pohlavní orgány, odmítla federace potvrdit.

Jediným čtvrtečním komentářem IAAF podle agentury Reuters bylo, že bere na vědomí odstoupení prezidenta jihoafrického atletického svazu Leonarda Chueneho z výkonného výboru IAAF. Zároveň zahájila formální vyšetřování okolností, jak se Chuene a národní svaz v souvislosti s aférou chovali.

Celé vedení atletického svazu bylo už dříve Jihoafrickým olympijským výborem suspendováno. Chuene v září přiznal, že lhal o tom, že věděl o testech, kterým se mladá atletka v JAR podrobila už před mistrovstvím světa.

Reklama

Související témata: