Hlavní obsah

Překážkář Svoboda: Chci vyhrát mistrovství Evropy

BUDIŠOV

Skvělý rok má za sebou Petr Svoboda. V březnu na halovém mistrovství Evropy v běhu na 60 metrů překážek získal bronzovou medaili, v srpnu na mistrovství světa v závodě na 110 m překážek skončil šestý a nedávno obsadil druhou příčku v anketě Atlet roku. „Příští rok chci být ještě lepší a vyhrát mistrovství Evropy,“ říká pětadvacetiletý atlet.

Článek

A splnění tohoto snu je reálné. Petr Svoboda už je v plném tréninkovém nasazení a s přípravou je zatím velmi spokojený. „V trénincích jsme se nyní více zaměřili na kvantitu a sílu. A už je to vidět. Nedávno jsem běžel padesátku o dvě setiny rychleji než minulé roky touhle dobou…,“ prozradil Svoboda.

„S koučem jsme se dohodli, že nic neuspěcháme. Začnu závodit později. A zúčastním se více mítinků, kde bude světová špička,“ naznačil své plány český rekordman. Halovou sezónu začne tradičně ke konci ledna v Jablonci, poté pojede na několik mezinárodních mítinků a v březnu jej čeká mistrovství světa v Dauhá. „V Jablonci budu chtít splnit limit a na dalších závodech už se pokusím o vylepšení českého rekordu. A cíl pro halové MS? Určitě finále."

Na Evropany si věří

Avšak nejdůležitější závod roku 2010 čeká na pětadvacetiletého atleta v létě na evropském šampionátu v Barceloně. „Tam chci vyhrát,“ prohlásil s úsměvem na tváři. „Já si na Evropany věřím. Vyzkoušel jsem si to na letošním halovém mistrovství Evropy v Turíně. Několik týdnu jsem měl kvůli zranění pauzu. Do Turína jsem přijel jen s čtrnáctidenním tréninkem. Vyhrál jsem semifinále, ve finále jsem bohužel chyboval, ale i tak jsem vybojoval bronz,“ vysvětloval, proč si tolik věří.

Nyní je šestý muž letošního mistrovství světa na soustředění na Kanárských ostrovech, kde stráví i vánoční svátky. „Vánoce oslavím s trenérem Ludvíkem Svobodou a kolegou Martinem Mazáčem. Já udělám bramborový salát a kouč obalí řízky. A pak si pod stromečkem rozbalíme dárky,“ líčil průběh Štědrého dne překážkář z Budišova.

„Domů, do Budišova, se vracím moc rád. Lidé jsou tady na mě pyšní, fandí mi a já si s nimi rád povídám. Když se mi povede dobrý výsledek, nejvíce to pocítí taťka. Když zajde do hospody, každý si chce s ním připít na to, že má šikovného kluka,“ uzavřel Petr Svoboda.

Reklama