Hlavní obsah

Běžkyně Brožková má zálusk na dvě medaile

PRAHA

Klobouk dolů. I když Dana Brožková šest let ležela ve skriptech a učebnicích pro studenty medicíny, prodrala se mezi světovou špičku orientačních běžkyň. Má na to doklad v podobě bronzu z MS v Aarhusu, jindy dobíhala mezi elitní desítkou.

Článek

Od studia si nedala pokoj ani potom, co byla promována doktorkou. Pustila se do postgraduálního, její výzkum z oblasti biologie a genetiky by mohl přispět k objasnění dědičnosti nervového onemocnění.

A znovu stíhá nejen závodit, ale i vyhrávat. Loni v Olomouci nabídla domácím fanouškům, aby si s ní vychutnali radost z titulu mistryně světa na klasické trati. Letos v Miskolci poprvé běžela na MS krátkou a zase byla zlatá. „Nic jsem na ní neobhajovala, šla jsem na start s čistou hlavou,“ naráží 28letá nejlepší česká závodnice na nesplněnou touhu po druhém triumfu v řadě na klasice.

Zaslouženou odměnu 150 000 korun si členka SC Jičín a švédského klubu Domnarvets Golf za letošní titul přidala k úsporám. „Nemám byt, takže si šetřím na něj. Z orienťáku se u nás žít nedá,“ smiřuje se s faktem, že tento sport nepatří do kategorie profesionálních. Svěřenkyni trenéra Jana Kalendy už prý sny o velkých vítězstvích nepronásledují, ale plány má.

„Dosáhla jsem, co jsem chtěla. Možná i víc, než jsem si představovala. Ale nechala bych si ještě líbit dvě medaile na jednom šampionátu. Letos jsem se tomu už přiblížila,“ trochu lituje, že její „bramborová“ za čtvrté místo na klasické distanci se mezi drahé kovy nepočítá.

Reklama