Hlavní obsah

Maraton v Londýně bude mít elitního vodiče Mo Faraha

Londýn

Londýnský maraton bude mít elitního vodiče, čtyřnásobného olympijského vítěze na dráze Mo Faraha. Britský vytrvalec si po domácím mistrovství světa v Londýně 2017 odskočil na silnici a předloni vyhrál velký maraton v Chicagu, ale za rok v Tokiu by chtěl znovu na dráze zaútočit na třetí zlato na 10 000 metrů. V Londýně, kde bude 4. října kvůli koronaviru závodit jen elita, mohou na jeho pomoc spoléhat i nejlepší maratonci historie Eliud Kipchoge a Kenenisa Bekele.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Britský vytrvalec Mo Farah na Zlaté tretře v Ostravě.

Článek

"Londýnský maraton pro mě byl hrozně důležitý už od chvíle, kdy jsem byl ještě školák. Když se mě zeptali, jestli bych tohle nemohl udělat, pomyslel jsem si, že by bylo skvělé pomoci," řekl Farah, který loni skončil v Londýně pátý a předloni třetí.

V závodním týdnu beztak plánoval být v Londýně a cítí se být v dobré formě. Maraton na uzavřeném okruhu v St. James's Parku bude pro vytrvalce možností splnit olympijský limit. "Vím, jak je výjimečné závodit za svou vlast na olympijských hrách, a bylo by skvělé pomoci jiným sportovcům toho dosáhnout," řekl sedmatřicetiletý Brit.

Foto: nike.com

Mo Farah s novým startovním číslem na hrudi.

O maraton v Londýně přijde na 40 000 rekreačních běžců, protože takto masový závod nemohli pořadatelé v aktuální zdravotní situaci zorganizovat. Elitní pole má ale hvězdné obsazení v čele se světovým rekordmanem a olympijským šampionem Kipchogem. Poběží také světová rekordmanka Brigid Kosgeiová a úřadující mistryně světa Ruth Chepngetichová.

Reklama

Související témata: