Hlavní obsah

Evropská atletická asociace ocenila Danu Zátopkovou

PRAHA

Oštěpařská legenda Dana Zátopková byla oceněna za svou roli v rozvoji české atletiky. Evropská atletická asociace (EAA) udělila olympijské vítězce z roku 1952 a bývalé světové rekordmance diplom v rámci svého nového projektu s názvem "Women's Leadership Award" (Cena pro ženu ve vedoucím postavení).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Olympijská vítězka v oštěpu Dana Zátopková

Článek

"Celý život jsem věnovala atletice, ať už jako závodnice, trenérka, či funkcionářka. Takže si vlastně tu cenu asi zasloužím," uvedla sedmaosmdesátiletá Zátopková, jež cenu v pondělí převzala od představitelů Českého atletického svazu, který rozhodl o jejím vítězství v národním kole projektu EAA.

Zátopková se stále angažuje v atletickém hnutí. V letech 1964-1980 pracovala jako ústřední trenérka vrhů atletického svazu. Byla i členkou ženské komise mezinárodní federace IAAF. V roce 1988 obdržela Olympijský řád od tehdejšího předsedy MOV Juana Antonia Samaranche. Dlouhá léta je členkou předsednictva Českého klubu olympioniků. V roce 2003 převzala z rukou prezidenta státní vyznamenání Medaili Za zásluhy.

EAA bude cenu udělovat každé dva roky. V celoevropské anketě mezi 24 vítězkami národních kol vyhrála islandská trenérka Thórdís Lilja Gísladóttirová.

Reklama