Hlavní obsah

Hvězdný koulař Crouser se znovu chystá na Zlatou tretru

Praha

Na atletickou Zlatou tretru se znovu chystá olympijský vítěz ve vrhu koulí Ryan Crouser. Americký reprezentant skončil loni o centimetr druhý v památném finále mistrovství světa v Dauhá a v červenci si vylepšil osobní rekord na 22,91 metru, čímž se zařadil na dělené čtvrté místo historických tabulek. O jeho příjezdu dnes informovali organizátoři mítinku, který se uskuteční 8. září. Další domácí hvězdou bude Zuzana Hejnová, jež poběží 300 metrů překážek.

Foto: Profimedia.cz

Ryan Crouser přijede na Zlatou tretru

Článek

Sedmadvacetiletý Crouser na Zlaté tretře závodil už předloni, kdy skončil čtvrtý za českým rekordmanem Tomášem Staňkem. Chystal se přijet i loni, ale z jeho startu sešlo. V uplynulé sezoně nakonec absolvoval jediný mítink. V aktuální venkovní sezoně poznamenané koronavirem má za sebou tři závody ve Spojených státech amerických. Nejlépe si vedl 18. července v Mariettě, kde se přiblížil na 21 centimetrů světovému rekordu krajana Randyho Barnese. "Z jeho tréninků se šíří zprávy o pokusech za 23 metrů. Uvidíme, co předvede v soutěži," uvedli pořadatelé.

Dvojnásobná mistryně světa Hejnová, které se v její hlavní disciplíně nevydařil nedělní mítink Diamantové ligy ve Stockholmu, se na zkrácené trati utká s nejlepší ženou této sezony Femke Bolovou z Nizozemska. Přijet by měla i úřadující překážkářská mistryně Evropy Léa Sprungerová ze Švýcarska.

Atraktivní má být soutěž tyčkařů s úřadujícím mistrem světa Samem Kendricksem z USA a olympijskými šampiony Renaudem Lavilleniem z Francie a Brazilcem Thiagem Brazem. Kendricks od loňska drží rekord mítinku výkonem 593 centimetrů. Favoritkou ženské soutěže bude Britka Holly Bradshawová, která vyhrála v neděli ve Stockholmu.

Útok na rekord

Útok na vlastní rekord mítinku 17,57 metru avizuje dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa v trojskoku Christian Taylor z USA. Ozdobou Zátopkova memoriálu na 5000 metrů bude dvacetiletý Etiopan Selemon Barega, úřadující vicemistr světa a juniorský světový rekordman.

Zlatá tretra je od letoška součástí nově vytvořené zlaté Kontinentální tour, což je druhá nejvyšší kategorie jednorázových atletických závodů po Diamantové lize. Byla naplánovaná na květen, ale kvůli koronaviru ji museli pořadatelé odložit na začátek září.

Reklama