Hlavní obsah

Dvořák plánuje před olympiádou jediný desetiboj

PRAHA

Teprve měsíc uplynul od vrcholu uplynulé sezóny - MS v Paříži - a vícebojař Tomáš Dvořák již spřádá plány na tu nadcházející. V ní budou všichni atleti směřovat své úsilí k jedinému cíli, srpnovým olympijským hrám v Aténách. Trojnásobný mistr světa se ještě před nimi představí pouze na jednom mítinku, pravděpodobně v rakouském Götzisu.

Foto: ČTK

Tomáš Dvořák na mistrovství světa v Paříži.

Článek

Ve Francii absolvoval Dvořák svůj jediný letošní desetiboj a skončil v něm těsně pod stupni vítězů. "Můj pohled na to čtvrté místo se nijak nezměnil, i když mi hodně lidí vtloukalo do hlavy, jaká je to velká škoda. Nemůžu říct, že bych s tím byl spokojen, ale asi to bylo, na co jsem měl," přemítá a když má říct, jak hodnotí celou sezónu, odpovídá: "Byla taková bramborová."

Stále ho trápí zranění ruky

Dvořák původně zvažoval, že by ještě letos absolvoval desetiboj ve francouzském Talence, ale nakonec přihlášku nepodal. Stále totiž není zdravotně zcela fit. "Prakticky celý rok mě trápí přitahovač palce pravé ruky. Když jsem dostal angínu, zánět v zápěstí se rozjel nanovo. Teď jsem měl na ruce dlahu a otok trochu zmizel," popisuje problém, který ho omezuje ve všech vrzích, ale i při tréninku v posilovně.

"Začátkem října pojedu do lázní v Třeboni," chystá se dát si tělo dohromady po sezóně, během níž ho provázely zdravotní potíže. Halu však narozdíl od stříbrného z Paříže Romana Šebrleho tak docela vynechat zatím neplánuje. "Uvidím, jak se budu cítit v přípravě, je možné, že nepojedu do Budapešti," zvažuje absenci na halovém mistrovství světa.

Přes zimu vyjede na zahraniční soustředění. Na Kanárských ostrovech stráví na přelomu roku pět týdnů. Bez své rodiny, do níž letos přibyla dcera Terezka, však o Vánocích nebude: "Holky přijedou za mnou, ale ne na moc dlouho, aby Barborka s Kačenkou neměly ve škole absence."

Uteče před alergií

S novým trenérem Luděk Svobodou, který letos nahradil Dvořákova kouče a zároveň tchána Zdeňka Váňu, absolvuje vícebojař první celou sezónu, model přípravy se však zásadněji měnit nebude. Jen jarní Praze se bude chtít vyhnout. "Každý rok tady dostanu alergii, letos mi asi nezbude nic jiného, než vyjet někam pryč."

Do další sezóny možná dostane staronového soupeře. Olympijský vítěz z Barcelony Robert Změlík pomohl svému klubu v Prostějově k udržení ve druhé lize a nevylučuje ani návrat na vrcholné soutěže. "Ukáže on sám, není to jednoduché se vracet po tak dlouhé době," domnívá se Dvořák. Je tedy podle něj Změlíkův návrat na výsluní reálný? "Myslím si, že není," říká s vážnou tváří, ale v zápětí již s úsměvem dodává: "Ať ho trochu nahecuju."

Atlet pražské Dukly si ve svém nabitém sportovním programu snaží najít i maximum volného času na svoji rodinu. Aby mohl se svými staršími dvěma dcerami vyrazit poprvé do školy, dokonce urychlil svůj odlet z Paříže, což se nakonec vzhledem ke stávce učitelů ukázalo zbytečné. "Moc jsem holkám nezáviděl. Ne, že bych je litoval, ale bylo mi jasné, že je konec období her. V lavici sedí spolu, jsem zvědavý, jak dlouho jim to vydrží," usmívá se a dodává, že zatím dcerám s úkoly pomáhat nemusí: "Učení mají málo, asi jenom čtyři hodiny denně."

Reklama