Hlavní obsah

Výškař Bába má několik cílů - medaili, 240cm a maturitu

PRAHA

Atletická halová sezóna pomalu startuje a na její začátek se už těší i výškař Jaroslav Bába, který by v ní rád vybojoval medaili a vyhrál sázku s trenérem. "Čtvrté místo na březnovém halovém světovém šampionátu v Dauhá by bylo zklamáním. Pomýšlím výš," prohlásil na středeční tiskové konferenci pětadvacetiletý Bába.

Foto: Archiv Jaroslava Báby

Jaroslav Bába během soustředění navštívil i safari

Článek

Nejtěžší přípravu v kariéře má za sebou výškař Jaroslav Bába. S tréninkem začal už v polovině října, když s koučem Janem Janků st. zavítal do Bedřichova a na konci listopadu pak na tři týdny odjel za teplem do Jižní Afriky. "Natrénováno mám opravdu hodně. Myslím, že je to nejvíc za mou dosavadní kariéru," pochvaloval si pětadvacetiletý atlet.

"V Africe jsem byl na soustředění poprvé. Připravovali jsme se tam ve vysokohorském prostředí. Vždy, když jsem trénoval v horách, dařilo se mi. Tak snad to tak bude i letos," přál si pátý muž z loňského světového šampionátu v Berlíně. A jeho kouč dodal: "Trochu jsem měl obavu, jestli Jarda tak náročnou přípravu zvládne. Ale mile mě překvapil, vydržel to."

Sumce utloukli a snědli

Náročný trénink si Jaroslav Bába zpestřil výletem do rezervace a rybolovem. "Viděli jsme slony, žirafy, krokodýly...Bylo to příjemné zpestření. Na ryby jsem vyrazil s Daliborem Kupkou (kouč Romana Šebrleho - pozn. red.). Chytili jsme metrového sumce. David Šutera (výškař) ho pak utloukl, trenér Janků vykuchal a nakonec jsme ho snědli," líčil s úsměvem na tváři Bába.

Nyní na bronzového medailistu z olympiády v Aténách 2004 čeká osm závodů a poté vrchol halové sezóny - světový šampionát v Dauhá. "První závod mě čeká ve čtvrtek 21. ledna v Ostravě. Zezačátku toho od sebe ještě moc nečekám, musím dopilovat techniku. V Dauhá chci ale uspět. Čtvrté místo by bylo zklamáním. Chci být výš a přivézt medaili," přeje si rodák z Karviné.

Být konečně dospělý

"Fyzicky je na tom Jarda dobře. Když se mu podaří vše skloubit s technikou, může skákat hodně vysoko," říká Janků, který se svým svěřencem uzavřel loni sázku. Pokud se do konce března Bábovi podaří překonat laťku ve výšce 240 cm, uspořádá mu kouč večírek. Pokud ne, zaplatí večírek trenérovi on.

"Určitě se chci výkonnostně zase posunout výš. Loni se mi povedlo 233 cm, tak letos bych si přál skákat 235 cm. A když mi to půjde, třeba zdolám i těch 240 cm," uzavřel Bába, který má v letošním roce ještě jeden cíl. "Rád bych dokončil školu. Maturita je zkouška z dospělosti, tak bych byl už rád konečně dospělý," smál se juniorský mistr Evropy 2003.

Reklama