Hlavní obsah

Kamínková vyhrála Běchovice popáté v řadě

PRAHA

Na letošních už 107. Běchovicích se zapsala do jejich historie Petra Kamínková. Popáté za sebou, což se ještě žádné ženě nepovedlo, totiž olomoucká atletka v proslulém závodě, který se chlubí přívlastkem nejstarší v Evropě, nenašla přemožitelku.

Článek

K prvenství pak přidala i titul mistryně republiky v silničním běhu.

Na desetikilometrové trati ji proháněla Jana Biolková. "Začala hodně svižně. Věděla jsem, že má formu," lichotila třicetiletá vítězka v cíli na Pražačce největší soupeřce a také jí připisovala podíl na čase 34:34 min, který ji potěšil.

"Ze všech pěti prvních míst mně tohle dalo nejvíc zabrat. A proto mám z něj také největší radost." Před týdnem čtvrtá žena na pětce při Mattoni Grand prix se ještě ve čtvrtek třásla zimnicí a nebyla na startu stoprocentně fit. V sedmém kilometru při seběhu z Tábora však přišla její chvíle a protivnici setřásla. "Kdyby mi to nevyšlo, nevím, jak by to dopadlo. Jana má dlouhé nohy..."

Popáté i Štefko

Slovák Robert Štefko s přestávkami, když před rokem zvítězil jeho krajan Miroslav Vanko, okusil na slavných Běchovicích také páté vítězství. Za dobu existence závodu podobně exceloval jen Lubomír Tesáček. Ten však v letech 1982 až 1986 dokonce vyhrával bez přerušení. "Každé další prvenství je obtížnější," tvrdil Štefko.

Druhého Davida Gerycha nechal za sebou o 26 vteřin, ale pro něj druhé místo znamenalo, že se stal mistrem republiky. "Tohle je jeden z mých největších úspěchů a vůbec první titul mezi dospělými," liboval si. Gerych čekal, že se o něj bude do posledních metrů prát především s Tomášem Krutským. "Možná se cítil unaven ze závodu Mattoni Grand prix," domníval se nejrychlejší český vytrvalec v cíli.

Výsledky
Muži: 1. Štefko (Slov.) 29:34, 2. Gerych (Vítkovice) 30:00, 3. Ezayedi (Libye) 30:08, 4. Šmíd (Pardubice) 30:27, 5. Krutský (Liberec) 30:35.
Junioři: 1. Hnilo (Žďár n. S.) 32:53.
Ženy: 1. Kamínková (Olomouc) 34:34, 2. Biolková (Vítkovice) 35:15, 3. Frintová (Olymp Praha) 35:45.
Juniorky: 1. Tománková (Nová Včelnice) 37:36.

Reklama

Související témata: