Hlavní obsah

Diskař Marcell má limit na halové MS ve vrhu koulí

PRAHA

Diskař Jan Marcell nejspíš pojede na halové mistrovství světa do katarského Dauhá, ale bude tam vrhat koulí. Při úterních veřejných závodech v Praze totiž poslal více než sedmikilové náčiní na hranici 20,20 metru a potřebný svazový limit překonal o 20 cm. Česká výprava tak už má tři jisté členy, o víkendu se o první splnění kritérií postarali tyčkařka Jiřina Ptáčníková a půlkařka Lenka Masná.

Článek

Přestože jeho hlavní disciplínou hod diskem, v němž startoval i na olympijských hrách v Pekingu, Marcell je i kvalitním vrhačem. V roce 2004 byl ve finále juniorského mistrovství světa v Grossetu, o tři roky později skončil sedmý na evropském šampionátu do 22 let. Je také vicemistrem světa v této věkové kategorii v hodu diskem.

V pražské Stromovce svůj vrh za 20 metrů předvedl hned v první sérii a zařadil se tak na jedenácté místo dlouhodobých českých tabulek. "Určitě to nepřišlo nečekaně. Od podzimu se věnuji kouli jednou týdně v rámci odhodů a na posledních trénincích jsem házel kolem 19,5 metru. Věděl jsem, že z toho by těch 20 metrů na závodech mělo být. Ale nedoufal jsem, že to bude hned prvním pokusem," řekl na stránkách svazu svěřenec Josefa Šilhavého.

Na vzestupu jeho formy se podepsala lepší fyzička. "Také je to první sezona, kdy se atletice věnuji skutečně jako profesionál a mám k dispozici veškeré zázemí střediska, včetně rehabilitace," uvedl čtyřiadvacetiletý závodník Univerzity Brno. Koule však nebude v létě jeho hlavní disciplínou. "Mojí jasnou prioritou je disk, pro který mám slabost. I v něm jsem se za poslední dobu hodně posunul," dodal.

Reklama

Související témata: