Hlavní obsah

Výšku v Hustopečích ovládli favorité Uchov a Friedrichová

Rus Ivan Uchov a Němka Ariane Friedrichová potvrdili role favoritů a vyhráli Hustopečské skákání, úvodní mítink dvoudílné minisérie Moravská výškařská tour. Oběma se to v sobotu navíc povedlo v nejlepších výkonech začínající sezóny - Uchov překonal excelentních 237 centimetrů, Friedrichová se přenesla přes 195.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vítězka Hustopečského skákání Ariane Friedrichová z Německa

Článek

Čeští reprezentanti Iva Straková a Jaroslav Bába splnili limity pro start na halovém mistrovství světa v Dauhá. Domácí ženská jednička se výkonem 192 cm podělila o druhé místo s Ruskou Světlanou Školinovou, Bábovi stačilo 228 cm ke čtvrtému místu. Tour vyvrcholí v úterý v Třinci Beskydskou laťkou.

Hvězdou večera v Hustopečích byl jednoznačně Uchov, který se představil jako muž bez nervů. Až do 230 cm odskákal tři úspěšné pokusy v teplákách, potom si dokonce dovolil návštěvu zóny VIP, kde si dal kávu, a poté už jen v trenýrkách bez problémů zdolal 232 cm. Na této výšce skončil jeho poslední soupeř Američan Dustin Jonas, načež si Uchov nechal položit laťku na hodnotu rekordu mítinku 237 cm a napoprvé s velkou rezervou znovu nezaváhal. Až při pokusech o 241 cm šla laťka třikrát dolů.

"Škoda, že se mi to nepodařilo. Byl jsem v psychické pohodě a cítil jsem se dnes na to, že bych mohl zdolat osobní rekord. Závod měl skvělou atmosféru," řekl Uchov po těsných nezdarech.

Bába zdolal 215, 219 i 224 na první pokus, tři skoky už ale potřeboval na 228 cm. "Byl jsem už nervózní před třetím pokusem na 228. Z limitu mám pochopitelně radost, neboť se mi jej podařilo překonat už v začátku sezóny," uvedl Bába.

Jedna z nejlepších současných výškařek Friedrichová také neuspěla až při pokusech o výkon nad hranicí světové extratřídy 201 cm. "V každém případě jsem spokojená, byl to můj první závod v sezóně. A cítila jsem se dobře i při skoku na 201. Beru to jako příslib před hlavními vrcholy sezony," uvedla Friedrichová.

Také Straková, která ve čtvrtek vyhrála Ostravskou laťku, zářila spokojeností. Bez zaváhání překonala na první pokus všechny výšky až do 192 cm. Další postupnou už ale třikrát lehce shodila. "Zřejmě byl v hale malý průvan, asi to bylo tím, že pořadatelé nezavřeli dveře u vchodu," žertovala Straková. "Každopádně je začátek sezóny slibný," dodala.

Dalším dvěma českým výškařkám ve startovním poli Oldřišce Marešové a Barboře Lalákové se už tolik nedařilo. Obě zdolaly pouze 185 cm. "Jsem po ostravském závodě unavená. Závod v Hustopečích mám ráda, ale nedokážu se tu srovnat s obloukem při náběhu na laťku," posteskla si Laláková.

Hustopečské skákání, mítink Moravské výškařské tour:
Muži: 1. Uchov (Rus.) 237, 2. Jonas (USA) 230, 3. Talotti (It.) 228, 4. Bába (ČR) 228, 5. Oni (Brit.) 228, 6. Nieto (USA) 220.
Ženy: 1. Friedrichová (Něm.) 195 cm, 2. Straková (ČR) a Školinová (Rus.) obě 192, 4. Howardová (USA) 192, 5. Marešová (ČR) 185, 6. Mamlinová (Rus.) a Stepaniuková (Pol.) obě 185.

Reklama

Související témata: