Hlavní obsah

Vlašičová skočila v Třinci výkon roku, výškařům opět vládl Uchov

TŘINEC

Chorvatská výškařka Blanka Vlašičová zvítězila na Beskydské laťce v Třinci v nejlepším světovém výkonu letošní halové sezony 201 centimetrů. Druhá skončila Američanka Chaunte Howardová, která se stala celkovou vítězkou Moravské výškařské tour. V souboji o prvenství za sebou nechala českou reprezentantku Ivu Strakovou, která v úterý byla čtvrtá. V soutěži mužů zopakoval sobotní triumf z Hustopečí Rus Ivan Uchov a obhájil loňské prvenství.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Chorvatská výškařka Blanka Vlašičová na mítinku Moravská výškařská tour

Článek

Osmnáctý ročník Beskydské laťky měl jedinou hrdinku: Vlašičová se ve své letošní premiéře ukázala v parádní formě. Do výšky 201 centimetrů neměla dvojnásobná mistryně světa chybný pokus. Nakonec si nechala na stojany přidat ještě dva centimetry navíc, ale i přes tři nadějné pokusy laťku pokaždé shodila.

"I tak jsem moc spokojená. Skočit hned v prvním mítinku sezony přes dva metry, to je dobrý výsledek," pochvalovala si Vlašičová, která se podle svých slov potýkala s technikou rozběhu. "Cítila jsem se trochu unavená. Bez dynamiky, nohám chyběla výbušnost. Někdy jsem bojovala s technikou, nemohla jsem chytit ideální rychlost na rozběhu. Ale to je na úvod sezony normální," řekla novinářům Vlašičová, která o čtyři centimetry vylepšila rekord mítinku.

Kromě nedostatků v technice si však Vlašičová odnesla i pozitivní poznatky. "Ukázalo mi to, že jsem na dobré cestě letos v zimě ukázat velké věci," pochvalovala si náročnou zimní přípravu, která prý byla nejtvrdší v její dosavadní kariéře. "Deset dnů na přechod po šestnácti týdnech tvrdé zimní přípravy do závodů je ještě krátká doba, minulý týden jsem byla trochu nemocná. Musím se více zaměřit na techniku," uvedla rodačka ze Splitu.

Boj mužů nepřinesl výkon roku, vítězný Uchov však alespoň o centimetr vylepšil rekord Beskydské laťky. Halovému mistru Evropy z loňského roku dlouho dýchal na záda Američan Dusty Jonas, který si výkonem 232 centimetrů vytvořil osobní rekord.

Dvě tisícovky diváků se Uchova ve vynikající atmosféře snažily vynést ještě přes 238 centimetrů, ale Rus svůj nejlepší halový výkon roku z Hustopečí o další centimetr nevylepšil. "Už mi nezbyla síla, bylo toho na mě dost," řekl Uchov. "Ale s takovým úvodem sezony jsem moc spokojený," doplnil.

Největší miláček publika Jaroslav Bába se v Třinci odrazil k výkonu 227 centimetrů, což stačilo na čtvrtou pozici a bronz v celkovém pořadí tour. "Moc jsem se tady chtěl předvést, ale byly tam chyby," uznal čerstvý držitel limitu pro halové mistrovství světa v Dauhá.

Beskydská laťka, druhý halový mítink Moravské výškařské tour v Třinci:
Muži: 1. Uchov (Rus.) 234 cm, 2. Jonas (USA) 232, 3. Demjaňuk (Ukr.), 4. Bába (ČR) oba 227, 5. Theiner (Pol.) 223.
Celkové pořadí tour: 1. Uchov 471, 2. Jonas 462, 3. Bába 457.
Ženy: 1. Vlašičová (Chorv.) 201 cm, 2. Howardová (USA) 192, 3. Stepaniuková (Pol.) 190, 4. Straková 190,...6. Laláková 187, 7. Marešová (všechny ČR) obě 187 cm.
Celkové pořadí tour: 1. Howardová 384, 2. Straková 382, 3. Stepaniuková 375, 4. Laláková a Marešová obě 372.

Reklama

Související témata: