Hlavní obsah

Výškařka Dubnova chystá návrat

HUSTOPEČE

Místo jejího životního úspěchu se stalo i dějištěm nejtěžšího zranění kariéry. V pekingském Ptačím hnízdě si výškařka Romana Dubnova předloni v srpnu v olympijském finále při pokusu na 193 cm ošklivě poranila kotník. Myšlenky na konec kariéry ale 31letou atletku nezmohly.

Článek

„Já se jen bála, aby operace dopadla dobře, nepochybovala jsem, že se vrátím, když lékaři tvrdili, že jsem v pořádku,“ říká. Doktoři spravili kloubní pouzdro i vnější vazy. „Po první operaci mi zůstala nefunkční jedna šlacha v kotníku, v dubnu jsem musela znovu na artroskopii, koncem září už jsem začala pomalu trénovat,“ popisuje cestu za návratem. Před ním ji ale zdržely nemoci. „Dvakrát jsem teď brala čtrnáct dnů antibiotika, přišla jsem o měsíc tréninku. Chci skákat, až se budu cítit stoprocentně, to teď není,“ říká.

Našla i odvahu si záběry z Pekingu na nepřirozeně se kroutící kotník pustit na videu. „Hlavně proto, že jsem chtěla najít tu technickou chybu, ale žádnou jsem nenašla. Možná byl problém v nových tretrách, kde noha ještě nebyla tak pevná, a v rychlejším náběhu,“ přemítala.

Lehkou komplikací během pouti za návratem je i trénink na dálku. Dubnové tchyně, která výškařku koučuje, totiž žije v Nizozemsku. „Má tam podepsanou smlouvu, když to jde, jezdím za ní. Ale dcerka šla teď do první třídy, manžel je v Praze, tak to mám trochu bojové,“ usmívá se.

Reklama