Hlavní obsah

Svoboda vylepšil český rekord, skvěle běžel i půlkař Holuša

KARLSRUHE

Petr Svoboda překonal na halovém atletickém mítinku v Karlsruhe český rekord v běhu na 60 metrů překážek. Ve finále zvítězil časem 7,50 sekundy a svůj rekord z loňského roku z Düsseldorfu zlepšil o pět setin. V letošních světových tabulkách je druhý. Blýskl se také Jakub Holuša, jenž byl druhý na osmistovce ve skvělém čase 1:46,09 minuty, který je historicky nejlepším českým výkonem na dvousetmetrovém oválu.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Český překážkář Petr Svoboda na MS v Berlíně

Článek

Před týdnem Svoboda při svém premiérovém startu v halové sezoně zaostal v Jablonci za rekordem o jedinou setinu, nicméně s přehledem splnil limit pro start na halovém mistrovství světa v Dauhá. Dnes svůj rekordní čas 7,55 vyrovnal už v rozběhu, ve finále pak ubral dalších pět setin.

"Na to, že to byl druhý závod sezony, tak musím být s takovým časem spokojený. Ještě to ale nebylo úplně ono," prohlásil Svoboda s tím, že má rezervy hlavně v technice. "Jediné, co mě mrzí, je, že jsem už v rozběhu setinku neubral, to bych překonal rekord dvakrát, ale to je spíš rozmazlenost."

I jednadvacetiletý talent Holuša má skvělou formu. Limit na halové MS už splnil a dnes si vylepšil o 87 setin osobní rekord. Prohrál jen s olympijským vítězem z Atén Rusem Jurijem Borzakovským a zařadil se za Romana Oravce na druhé místo českých halových tabulek. Oravec ale svůj výkon 1:45,97 běžel v hale na třísetmetrovém oválu. Holuša si vylepšil o šest setin i absolutní rekord. Pod širým nebem běželi v historii rychleji pouze čtyři čeští půlkaři.

"Byl to akorát rychlý závod pro mě. Poslední kolo jsme už běželi sami s Borzakovským, a kdybych nastoupil a zkusil ho zavřít, možná bych vyhrál," řekl na serveru atletického svazu Holuša. "Ale i tak jsem nadšený, nejen kvůli času, ale i umístění. Takové jsem na světové scéně ještě nepředvedl. Běhá mi to," uvedl půlkař, kterého čeká příští sobotu závod ve Stuttgartu. "Rád bych také někde zkusil patnáctistovku," dodal.

Před týdnem Svoboda při svém premiérovém startu v halové sezoně zaostal v Jablonci za rekordem o jedinou setinu, nicméně s přehledem splnil limit pro start na halovém mistrovství světa v Dauhá. Dnes svůj rekordní čas 7,55 vyrovnal už v rozběhu, ve finále pak ubral dalších pět setin.

Nebýt zaváhání na první překážce, mohl být jeho výkon ještě lepší. I přesto Svoboda porazil o osm setin osmatřicetiletého Američana Allena Johnsona, bývalého trojnásobného halového mistra světa, který bude v Dauhá v polovině března obhajovat stříbrnou medaili z Valencie.

Na Johnsonovi vyrůstal

"Na první překážce byl lepší, ale pak jsem se rozběhl a od druhé už jsem si jel svoje tempo a nikoho jsem neviděl," líčil Svoboda. Johnsona pamatuje z doby, kdy vyhrál olympiádu v Atlantě v roce 1996. "Je to zvláštní. Na jeho videích jsem vyrůstal, a teď proti němu závodím. I když jsem ho porazil o dost, pořád je to pro mě pan překážkář," řekl Svoboda.

Pětadvacetiletý svěřenec svého jmenovce Ludvíka Svobody se díky jabloneckému výkonu dostal do čela letošních světových tabulek, v pátek ho však v New Yorku sesadil z prvního místa Američan Terrence Trammell. Za tím nyní bronzový medailista z loňského halového ME a finalista světového šampionátu v Berlíně zaostává o jedinou setinu sekundy.

Svůj výkon může ještě vylepšit příští týden v sobotu na mítinku ve Stuttgartu. Tam proti němu nastoupí kubánský světový rekordman na 110 metrů překážek Dayron Robles, který se vrací po zranění z MS v Berlíně, či Američan David Oliver, bronzový medailista z OH v Pekingu.

"To bude o hodně těžší závod," uvedl Svoboda. "Ale jsem fit a odhodlaný se s nimi poprat," řekl překážkář, který se loni v halové sezoně potýkal se svalovým zraněním. Letos si věří i na čas pod 7,50, nejlépe na M. "Ale já tolik na čas nehledím, důležitý je pro mě také pocit. A ten se zlepšuje," prohlásil.

O jedinou setinu nesplnila limit na stejné trati Lucie Škrobáková, halová vicemistryně Evropy z Turína, která byla s výkonem 8,11 ve finále sedmá.

KARSLRUHE:
Muži - 60 m: 1. Clarke (Jam.) 6,64, 800 m: 1. Borzakovskij (Rus.) 1:45,94, 2. Holuša (ČR) 1:46,09, 1500 m: 1. Gathimba (Keňa) 3:37,01, 3000 m: 1. Šahín (Kat.) 7:43,44, ...9. Šneberger (ČR) 8:24,50, 60 m př.: 1. Svoboda (ČR) 7,50 - český rekord, 2. A. Johnson (USA) 7,58, dálka: 1. Sdiri (Fr.) 799, ...7. Novotný (ČR) 758, tyč: 1. Mesnil (Fr.) 561.
Ženy - 60 m: 1. Jonesová-Ferretteová (Pan. ostr.) 7,11, 1500 m: 1. Burkaová (Et.) 4:03,92, ...3. Lustigová (ČR) 4:16,12, 3000 m: 1. Kibetová (Keňa) 8:41,24, 60 m př.: 1. L. Jonesová (USA) 7,90, ...7. Škrobáková (ČR) 8,11, výška: 1. Friedrichová (Něm.) 200.

Reklama