Hlavní obsah

Svoboda: Každý trénink ve skupině je vyhecovaným soubojem

Milan NovotnýSport.cz

Hned v úvodu halové sezóny překážkář Petr Svoboda navázal na vynikající výsledky minulé sezóny. V prvním závodě splnil na šedesátimetrové trati limit pro březnové mistrovství světa v Dauhá a ve druhém překonal časem 7,50 vlastní český rekord. V sobotu ho pak čeká na mítinku ve Stuttgartu ostrý test s nejlepšími překážkáři planety, mezi něž se definitivně zařadil na loňském mistrovství světa v Berlíně, kde obsadil šesté místo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Překážkář Petr Svoboda se raduje z postupu do finále

Článek

Čekal jste, že budete hned zkraje závodního období tak rychlý?

Musím přiznat, že tréninkové výsledky ukázaly, že bych měl být ve formě. Testy při soustředění v polské Spale naznačily, že časy kolem 7,50 jsou reálné. Věřil jsem, že to přijde a je velice příjemné, že to opravdu vyšlo.

Vaše překážkářské úspěchy pramení jednak z tvrdého tréninku, ale i z veliké pohody a sebedůvěry. Jak ji získáváte?

Mám štěstí, že mám výborného kouče Luďka Svobodu a ve skupině má další skvělé atlety, zejména sprintery. Každý trénink s mými sparingpartnery je i vyhecovaným soubojem. Takový Libor Žilka umí starty do třiceti metrů na špičkové úrovni a z takových bitev mohu jen těžit. Když se už při tréninku navodí závodní rytmus, tak se jde do vlastního závodu mnohem snadněji.

Za mnohé zřejmě vděčíte svému trenérovi. V čem je jeho největší plus?

Trenér je obrovský srdcař. On sám podle posledních údajů z náběhů přes tři překážky věří dokonce v čas 7,40. Budu se snažit, aby mu to vyšlo a do každého závodu půjdu s velikým úsilím. Může se stát cokoliv, navíc takový čas už odpovídá 13 vteřinám na letní stodesítce. To by pro mě znamenalo mnoho, protože naplnění mého atletického snu by začínalo nabírat konkrétní obrysy. Kdyby se to letos povedlo, tak by se ten sen splnil do nejmenších detailů.

Co očekáváte od nadcházejícího závodu s hvězdami jako jsou Kubánec Robles, Američan Oliver, Jamajčan Wignall nebo Brit Turner?

Kromě Číňana Liou Sianga tam startuje pět nebo šest nejlepších překážkářů světa. To už je závod, který ukáže, jak je na tom kdo nejen fyzicky, ale i po psychické stránce. Doufám, že nezklamu a předvedu tam pořádný výkon. V ideální konkurenci se dá zaběhnout 7,45, což bych považoval za snový výkon.

Letos máte v plánu halové mistrovství světa v létě mistrovství Evropy. Na první akci budete závodit v elitní konkurenci, na druhé můžete dosáhnout na nejvyšší metu. Jaký závod bude pro vás prestižnější?

Kontinentální mistrovství je pro Evropany vždycky hodně důležité, v překážkách je ale na mistrovství světa daleko silnější konkurence. Kdybych vyhrál evropský šampionát, měl bych asi stejnou radost jako z finále mistrovství světa, ale těžko takhle škatulkovat. Každý závod a šampionát je jiný. Pro Dauhá si dávám vysoké cíle, minimálně finále. Zdá se mi ale, že lidé teď už ode mě nebudou čekat nic jiného a kdybych do finále nepostoupil, brali by to jako zklamáni. Musím ovšem přiznat, že u mě by to bylo stejné.

Reklama