Hlavní obsah

Šebrle: Divokou kartu do Dauhá jsem dostal částečně za zásluhy. Medaile by byla zázrak

Zkoušel formu ve třech disciplínách a odcházel docela spokojen. Roman Šebrle se na atletickém halovém mistrovství republiky v pražské Stromovce přesvědčil, že má lehké svalové zranění za sebou a za dva týdny může na mistrovství světa v katarském Dauhá při sedmiboji jen překvapit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Šebrle nad překážkami při halovém mistrovství republiky.

Článek

Jakou prožíváte sezónu?

Připadám si trochu jako na houpačce. Nejdřív jsem si řekl, že budu v hale závodit, ale nepojedu na mistrovství světa, protože jsem myslel, že kvalifikovat se mezi osm nejlepších sedmibojařů bude pro mě těžké. Z prvních závodů jsem měl ale dobrý pocit a tak jsem dospěl k názoru, že na šampionát by jet se dalo. Jenže pak jsem zranil, takže se představy zase měnily. Jediná naděje, jak se dostat do Dauhá, byla přes divokou kartu IAAF a nakonec ta sázka vyšla. Jsem sám na sebe zvědavý, co tam budu schopen předvést.

Jaké změny jste udělal v tréninku po nevydařením desetibojařském vystoupení na loňském mistrovství světa v Berlíně?

Dá se říct, že k nějakým velikým změnám nedošlo. Tréninkový plán mi píše kompletně Dalibor Kupka a víc trénuji ve skupině s jeho dalšími svěřenci. To je určitě lepší, i když mezi námi příliš nedochází k nějaké tréninkové soutěživosti, protože kluci obvykle dělají něco jiného než já.

Stejně jako v posledních sezónách jste se v lednu zranil. Co se vám při tom honilo hlavou?

Je to už taková moje lednová klasika, popravdě jsem čekal, kdy to přijde... Pak mě to lehce natažené stehno docela štvalo, protože jsem věděl, že jsem na tom dobře. Výhodou bylo, že to stačilo léčit klidem. Mohl jsem i lehce běhat a posilovat a zase tak moc jsem neztratil, i když každé zranění atleta zbrzdí hlavně v závodění.

Věřil jste, že můžete dostat divokou kartu?

Karty se dávají závodníkům, kteří se zraní a nemají možnost se kvalifikovat, i když v době šampionátu už jsou zase fit. To je trochu i můj případ, a tak jsem naději měl. Říkal jsem si, že jednu dostane Bryan Clay jako olympijský vítěz, a ve druhou jsem tajně věřil pro sebe, protože je o mě všeobecně známo, že se dokážu na velký závod připravit. Jsem rád, že to vyšlo, jak jsem doufal.

Nedomníváte se, že jste kartu spíš dostal „za dlouholeté zásluhy“?

... (směje se) I to je možné. Pro atraktivitu závodu je určitě dobré, když je na startu světový rekordman, olympijský vítěz a mistr světa v jedné osobě. Bude to asi tak půl na půl. Jednak sehrálo roli moje jméno a pak i to, že se umím dobře připravit.

Co můžete od sebe v Dauhá očekávat?

Tak to nedokážu odhadnout. Pravděpodobně můžu jen překvapit, protože sedmibojaři letos předvádějí skvělé výkony. Budu se jim to snažit znepříjemnit, ale uvidím, jak se mi během následujících dvou týdnů hne forma. Pak budu moudřejší. Docela se tam těším, ale je mi jasné, že medaile by byla zázrak.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články