Hlavní obsah

Šéftrenér Dvořák věří v Dauhá ve finálová umístění. Některá z nich mohou zacinkat

Milan NovotnýSport.cz

Nebývale široká mise českých atletů na halové mistrovství světa, které se koná nadcházející víkend v Dauhá, by měla skončit úspěchem. Takový je výhled šéftrenéra reprezentace Tomáše Dvořáka, jehož však účast jedenadvaceti českých reprezentantů, což je vůbec nejvyšší počet v historii světových halových šampionátů, překvapila. Bývalý slavný atlet však upozorňuje, že počet zkresluje devět běžců, jejichž cílem jsou výhradně štafetové běhy.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Roman Šebrle nebude v Dauhá patřit k favoritům. Chce ale potrápit mladší soupeře.

Článek

„Mám z takového množství trochu smíšené pocity, ale každopádně dvacet atletů splnilo limity, Roman Šebrle dostal navíc pozvánku na sedmiboj. V jeho případě zapracovala v pozitivním smyslu diplomacie Českého atletického svaz, protože dostal přednost před loňským halovým mistrem Evropy Mikkem Pahapillem z Estonska. Doufám, že situaci zúročí pěkným výsledkem,“ prohlásil Dvořák směrem ke svému bývalému vícebojařskému kolegovi.

Nemáme žádnou Sáblíkovou

Podle Dvořáka, pro nějž je šampionát v Dauhá první velkou mezinárodní akcí ve funkci šéftrenéra, má výprava slušnou možnost získat několik kvalitních umístění. „Počet medailí po mě nechtějte, ale uspokojilo by mě takových šest finálových pozic. Věřím, že atlety nakoply výkony Čechů na nedávné zimní olympiádě, i když  ve svých řadách žádnou Martinu Sáblíkovou nemáme,“ pokračoval kouč. „Věřím ale, že reprezentanti v Dauhá zabojují a předvedou co nejlepší výkony. Pak i třeba něco zacinká.“

Z obou štafetových kvartet mají větší šanci ženy. „Všechna čtyři děvčata jsou na tom letos lépe než před dvěma roky, kdy štafeta skončila čtvrtá. Jsou jednou medailových nadějí. Kluci mají těžší konkurenci, ale ve stísněných halových podmínkách se může stát při předávkách cokoliv. Vysoké postavení v tabulkách mají druhý překážkář Petr Svoboda, do víkendu třetí tyčkař Michal Balner a čtvrtý osmistovkař Jakub Holuša. Finálovou účast slibuje zlepšení Svobodovy přítelkyně Jiřiny Ptáčníkové na 460 centimetrů v tyči, věřím i překážkářce Lucii Škrobákové, stejně jako výškařům Jaroslavu Bábovi a Ivě Strakové,“ vyjmenoval Dvořák nejzkušenější atlety.

Svoboda potřebuje opět ucítit bum

Na minulém šampionátu před dvěma roky ve Valencii vyšla česká výprava naprázdno, nyní je největší medailovou nadějí Petr Svoboda v závodě na šedesát metrů překážek. „Cítím se dobře, protože jsem poslední dny odpočívat, a to je znamení, že by mi měla forma ještě vyskočit,“ vykládal překážkář, který před týdnem při českém mistrovství v pražské Stromovce předvedl druhý nejrychlejší čas na světě 7,44 sekundy. „Republiku jsem běžel naplno, cítil jsem, že to ve mě udělalo bum a letělo mi to. Doufám, že mě něco takového potká i v Dauhá. Mým cílem je finále. V něm to bude hodně otevřené a vyrovnané, očekávám, že boj o medaile bude velice těžký.“

V hale v katarské metropoli je položené mondo a nikdo z Čechů v ní nezávodil. Závodníci se budou muset vyrovnat s dvouhodinovým časovým posunem, někteří musí nastupovat na start v sedm hodin středoevropského času. Atlety čeká i přesun z mrazů do třicetistupňových veder. I když se bude závodit v klimatizovaných prostorách, rozcvičování má probíhat na vedlejším otevřeném stadionu.

„S vedrem mám své zkušenosti. Třeba na olympiádě v Pekingu z nás kvůli vedrům a vysoké vlhkosti vzduchu po každém tréninku nebo rozcvičení lil pot. Myslím, že v Dauhá by venkovní rozcvička neměla mít na výkony vliv,“ říkal Holuša. Trochu jiného názoru je Svoboda „Určitě půjde o velké teplotní rozdíly. Nemám z toho velkou radost, spíš by mi vyhovovalo rozcvičování pod střechou, ale bude to stejné pro všechny,“ dodal.

Nominace atletů na halové MS v Dauhá
Ženy
Zuzana Hejnová, Denisa Rosolová, Zuzana Bergrová a Jitka Bartoničková (všechny 4 x 400 metrů), Lenka Masná (800 metrů), Lucie Škrobáková (60 metrů překážek), Iva Straková (výška), Jiřina Ptáčníková a Pavla Rybová (obě tyč).
Muži
Josef Prorok, Theodor Jareš, Jiří Vojtík, Pavel Jiráň (všichni 4 x 400 metrů), Richard Svoboda (v pozici štafetového náhradníka), Jakub Holuša (800 metrů), Petr Svoboda a Martin Mazáč (60 metrů překážek), Jaroslav Bába (výška), Michal Balner (tyč), Jan Marcell (koule).

Reklama