Hlavní obsah

Holušovi dává průběh sezóny slušné šance na postup do osmistovkařského finále

PRAHA

Je to jako probuzení do krásného snu. Těsně před startem halového mistrovství světa v Dauhá je český běžec na čtvrtém místě světových tabulek. Něco takového moderní atletická historie dlouho nepamatuje a podle papírových předpokladů má český talent Jakub Holuša naději na finálovou bitvu, i když ho čekají nelehké souboje proti plejádě ostřílených půlkařů.

Článek

Nedávno dvaadvacetiletý odchovanec opavské atletiky si na konci ledna zaběhl v Karlsruhe časem 1:46,09 osobní maximum a nyní má za úkol potvrdit žebříčkového postavení v nejtěžší světové konkurenci. „Před šampionátem se cítím v pohodě. Poslední těžký trénink jsem měl v pátek. Zvládnul jsem ho, což je dobrá zpráva, a od té doby spíš odpočívám. Cítím, že ve mně narůstá energie. Jen ji využít,“ popisoval své rozpoložení před středečním odletem do Dauhá atlet pražské Dukly.

Povinnost mu velí zvládnout rozběh. „Byla by ostuda nepostoupit do semifinále. V něm dojde k rozhodujícímu momentu sezóny. Samozřejmě si uvědomuji, že postoupit mezi elitu bude nesmírně těžké. Soupeři jsou skvělí a zkušení, ale mé dosavadní letošní výkony naznačují, že se můžu dostat až do finále,“ přemítal svěřenec Josefa Vedry.

„Jenže na šampionátu mě čeká úplně něco jiného než zažívám na běžných mítincích. Tam se běhá poměrně rychle za určeným vodičem a moc se netaktizuje. V Dauhá přijdou ke slovu právě taktické prvky jako je zrychlování nebo zbržďování tempa. Může dojít i k nepříjemným kolizím, ale hlavně nesmím dopustit, abych se nechal zavřít v klubku běžců,“ je si vědom mladý středotraťař, který už zažil kvalifikační nezdar, když před dvěma lety halovém MS ve Valencii dobíhal na postupové pozici, ale neohlídal si soupeře za zády a své účinkování skončil předčasně v rozběhu.

Nyní je závodník z Julisky, který nemá přehnaný respekt před velkými půlkařskými jmény, zkušenější a nehodlá dopustit opakování historie. „Nechci dělat nějaké výsledkové prognózy. Mým cílem je dostat se do semifinále a porazit v něm co nejvíc lidí. Vím, že je to reálné, ale bude k tomu potřeba i kousek štěstí,“ dodal atlet, který sbíral mezinárodní úspěchy už v mládežnických kategoriích. Na juniorském ME v roce 2007 získal zlato v závodě na 3000 metrů překážek a loni si doběhl na ME do 22 let pro třetí místo na patnáctistovce.

Reklama