Hlavní obsah

Straková, Ptáčníková a Balner jsou ve finále, Bába nečekaně vypadl

DAUHÁ

Výškařka Iva Straková a tyčkaři Jiřina Ptáčníková a Michal Balner se na halovém mistrovství světa v atletice v Dauhá probojovali do finále. Straková výkonem 192 centimetrů vyrovnala své letošní maximum, Balner jako jeden ze čtyř závodníků skočil všechny výšky napoprvé. Mimo finále naopak zůstal výškař Jaroslav Bába, který v kvalifikaci ztroskotal na metě 226 centimetrů.

Foto: , ČTK/AP

Výškařka Iva Straková

Článek

Z rozběhů postoupili do semifinále překážkář Petr Svoboda, čtvrtkařka Denisa Rosolová, Jakub Holuša v závodě na 800 metrů a Lucie Škrobáková na překážkách. V kvalifikacích kromě Báby skončili Zuzana Hejnová v běhu na 400 metrů, půlkařka Lenka Masná, koulař Jan Marcell, tyčkařka Pavla Rybová a druhý český překážkář Martin Mazáč.

Překážkář se zlobil na Číňany 

Svoboda splnil svou "povinnost" a postoupil do semifinále. Ve svém rozběhu neměl nejvydařenější start, přesto si pohodlně pohlídal třetí postupovou pozici. Cíl proťal v čase 7.75. "Stálo to za houby," komentoval však a zlobil se na čínské fanoušky, kteří rozvášněni předchozím postupem Sianga hodlali k témuž dohnat i jeho krajana Dongpeng Shiho. "To se nedělá, když jsou sprinteři v blocích a čekají jen na povel pozor, aby začali řvát a pískat. Kdybych uměl čínsky, tak bych jim něco řekl. Ne že by mě to zas tolik rozhodila, ale hlava už nebyla tak zkoncentrovaná, což se podepsalo i do toho začátku. Ale zabral jsem, aby mi moc neutekli a pohlídal si to. Čas neřeším, je postupový," zhodnotil svěřenec Ludvíka Svobody.

Překážkářova přítelkyně Ptáčníková napodobila postupem svého partnera a bude bojovate ve finále. Podařilo se jí to díky třetímu pokusu, jímž se přenesla přes 445 cm. Horkou chvilku si prožila favorizovaná Ruska Jelena Isinbajevová, jež dvakrát shodila základ a dala tak vzpomenout na svůj loňský krach na MS v Berlíně. Tentokrát ale třetí pokus zvládla a bude ve finále také.

V tu dobu už byla Ptáčníková převlečená a užívala si pocity svého prvního velkého finále. "Bylo to ale vydřené. Byla jsem na stadiónu už čtyři hodiny a najednou to na mě padlo. Táhlo se to a navíc tu byl hrozný průvan, takže když mě nechali deset minut čekat svlečenou, úplně jsem prochladla. Navíc tu byly potíže se stojany, takže se vůbec nedivím Jeleně, že měla problémy. Řada dobrých holek a předtím i kluků na to doplatila. Ale já jsem ve finále. Jůůůj," výskla si svěřenkyně trenéra Goroškova.

Straková se nechce nechat ukolébat postupem

Výškařka Straková se sice v posledních týdnech potýká se zraněním chodidla, ale na pátečním výkonu to nebylo znát. Postupovou výšku, stejně jako dalších osm finalistek, skočila napoprvé, byť se štěstím. "První cíl splněn, nechci se ale ukolébat postupem a hodlám dál bojovat," řekla Straková. "Jinak je to pro mě první světlý moment po trochu protrápené sezóně," komentovala své zranění.

Devítičlenné bude i finále tyčkařů. Balner do něj postoupil poprvé na své třetí velké akci v kariéře. Kvalifikace přinesla hodně překvapení, do boje o medaile nepostoupili letos druhý nejlepší tyčkař světa Francouz Renaud Lavillenie, mistr světa z Paříže 2003 Giuseppe Gibilisco z Itálie či Ukrajinec Maksym Mazuryk. "Byly tu problémy se stojany, myslím, že se nechali rozhodit. Já byl v klidu," usmíval se spokojeně Balner. Věřil si. "Kdyby se pokračovalo na 570 cm, skočil bych to také prvním skokem," prohlásil a spěchal se dospat. vstával totiž před pátou hodinou katarského času, který je o dvě hodiny napřed.

Holuša zvládl taktiku rozběhu

Půlkař Holuša dal zapomenout na své nešťastné vyřazení z minulého HMS ve Valencii a dobrým taktickým výkonem ze svého rozběhu postoupil přímo z druhé pozice časem 1:50,64 minuty. Semifinále poběží v sobotu dopoledne. Bývalá specialistka dálku a víceboje Rosolová, za svobodna Ščerbová, ve svém prvním startu v individuálním závodu na 400 metrů na velké akci svůj rozběh vyhrála v v osobním rekordu 52,75 sekundy.

České čtvrtkařky se chtěly soustředit jen na štafetu, ale když odpadly rozběhy, rozhodly se na poslední chvíli přihlásit i do individuálního závodu. "Čekala jsem, že to bude náročné, ale když jsem vyběhla, zdálo se mi to rychlé. Myslím, že se můžu v dalších závodech ještě zlepšit," řekla na webu atletického svazu. V semifinálovém běhu ale už na nejlepší nestačila a doběhla šestá.

Překážkářka Škrobáková postoupila do semifinále bet potíží. "Běželo se mi super. Tedy až na start, který je u mě vždycky tragický. Naštěstí se mi to podařilo rozjet," uvedla a podivovala se rychlé dráze. "Až jsem měla problém, aby mě to nekopalo moc nahoru," řekla svěřenkyně Jany Jílkové.

Vyřazený Bába sice nejprve předvedl dva čisté skoky, ale pak už se nezlepšil. "Začátek byl uvolněný, ale pak jsem ztuhnul, zkřečovatěl. Dělal jsem chyby na zemi, nevyhýbal oblouk, nedělal náklony, bylo toho víc. Ani nevím, proč," stýskal si. Tyčkařská veteránka Rybová se v kvalifikací nepřenesla přes výšku 435 cm a o medaile na patrně poslední velké akci své kariéry bojovat nebude.

Výsledky halového MS v atletice v Dauhá:
Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
400 m: 1. Torrance (USA) 46,70,
800 m: 1. Ismail (Súdán) 1:46,69, ...15. Holuša (ČR) 1:50,64 - postoupil,
tyč: 1. Hooker (Austr.), Balner (ČR), Filippídis (Řec.) všichni 560,
koule: 1. Bartels (Něm.) 20,91, ...12. Marcell (ČR) 20,04 - nepostoupil,
Ženy:
400 m: 1. Dunnová (USA) 52,24, ...6. Rosolová 52,75 - postoupila, 12. Hejnová (obě ČR) 53,56 - nepostoupila,
800 m: 1. Meadowsová (Brit.) 2:00,39, ...7. Masná (ČR) 2:03,59 - nepostoupila,
výška: 1. Vlašičová (Chorv.), Beitiaová (Šp.), Aitovová (Kaz.), 4. Straková (ČR) všechny 192 - postoupila,
trojskok: 1. Savigneová (Kuba) 14,59.

Reklama

Související témata: