Hlavní obsah

Eaton šokoval vícebojařský svět, jeho kouči volal i O'Brien

FAYETTEVILLE

Zatímco osm aktuálně nejlepších vícebojařů na světě soupeřilo na halovém MS v katarském Dauhá, dějiny se přepisovaly na druhé straně zeměkoule. Dvaadvacetiletý Američan Ashton Eaton si na univerzitním šampionátu ve Fayetteville zlepšil všechny sedmibojařské rekordy, vytvořil čtyři absolutní osobní maxima a dokázal to, oč se Tomáš Dvořák, Roman Šebrle nebo Bryan Clay neúspěšně pokoušeli mnoho let. Sedmnáct let starý světový rekord Dana O'Briena je minulostí, Eaton ho výkonem 6499 bodů překonal o 23 bodů.

Foto: April L. Brown, ČTK/AP

Americký atlet Ashton Eaton překonal v Dauhá světový rekord v sedmiboji.

Článek

Ta zpráva obletěla svět jako blesk z čistého nebe. Eaton není úplně neznámý závodník, ale rekordní sedmiboj byl teprve jeho osmým v kariéře, přičemž jen dvakrát se dosud dostal nad hranici 6000 bodů. Osobní maximum v sedmiboji si zlepšil o 243 bodů. "To je neuvěřitelné, já vůbec nevím, co se děje," kroutil hlavou v cíli.

V desetiboji závodil loni na MS v Berlíně, kde skončil součtem 8061 bodů na 18. místě. Osobní rekord v desetiboji má 8241 bodů, ale podle halového zlepšení se dá očekávat, že by mohl v létě bez problémů atakovat hranici 8600 bodů. Je výborný sprinter, skokan i běžec, ale slabší má všechny vrhy.

Při rekordním závodu vůbec v průběhu prvního dne netušil, co dokáže. "Neměl jsem ponětí, kolik bych mohl udělat. Vůbec jsem nemyslel na nějaký rekord, i když se mi všechno skvěle povedlo," komentoval to Eaton. Na 60 metrů si zaběhl osobní rekord 6,71 sekundy, do dálky skočil 773 (umí 785), v kouli vrhl 13,12 (umí 13,66) a do výšky si vylepšil maximum na 211 cm.

Druhý den znamenal osobní rekord na překážkách 7,77 i vyrovnaný ve skoku o tyči 510. V ten moment Eatonovi teprve došlo, že může O'Briena atakovat. "Spočítali mi a řekli, kolik musím běžet. Myslel jsem si, že je to holý nesmysl," komentoval Eaton skutečnost, že si musel zlepšit osobní rekord na kilometr alespoň o 3,04 sekundy.

Eaton: Vůbec nevím, co se stalo

Nakonec se Američan zlepšil o 5,25 sekundy. "Vůbec jsem si nemyslel, že bych to mohl dokázat běžet tak rychle. Doufal jsem ve zlepšení maximálně o sekundu, i když jsem to chtěl zkusit. Ale tohle? Vůbec nevím, jak je to možné. Vůbec nevím, co se stalo," prohlásil.

Při rozhovoru s novináři se chytal za hlavu, střídavě se usmíval a divil. Když mu ale hlásili mezičasy, bojoval. "Tři kola před cílem jsem si jen opakoval: světový rekord, světový rekord, světový rekord," poznamenal. "A jak se teď cítím? Já vůbec nevím," pokrčil rameny.

Kouč univerzitních vícebojařů Harry Marra si vždy před závody napíše do svého bloku nejlepší možné výkony, které od svých svěřenců očekává. "Ale Ashton je všechny překonal. To je neuvěřitelné," kroutil hlavou.

Dokonce mu po závodu zazvonil telefon, na jehož druhém konci byl sám O'Brien. "Gratuloval a říkal, že tak rychle kilometr neběhá ani plno kvalitních mílařů," řekl Marra.

Pokud bude Eaton zdravý, nejspíš nezůstane v dalších letech jen u jednoho světového rekordu. "Věřil jsem, že bych jednou mohl ten rekord udělat. Ale už dnes? Bože," podotkl překvapeně.

Na atakování rekordního výkonu Romana Šebrleho 9026 bodů v desetiboji by se však musel razantně zlepšit v hodech a vrzích. V disku háže lehce za 40 metrů, v oštěpu necelých 55 metrů. "V létě budu chtít osobní rekord, kolem 8500 bodů, ale hlavně se chci bavit. Jako dneska," dodal.

Reklama