Hlavní obsah

Trojskokan Tamgho chce po halovém rekordu zaútočit na osmnáct metrů

Sektor pro horizontální skoky v hale Aspire Dome, která o víkendu v Dauhá hostila atletické mistrovství světa, příliš nesvědčil dálkařům ani vícebojařům. Kupodivu v něm ale zářili trojskokané. V sobotu doletěla posledním pokusem Olga Rypakovová z Kazachstánu k nejlepšímu výkonu sezóny 15,14 metru, v neděli v závěru celého šampionátu zase šokoval Francouz Teddy Tamgho světovým rekordem 17,90.

Foto: ČTK/AP

Trojskokan Teddy Tamgho se raduje se svou matkou z šeku na 50 000 dolarů za světový rekord

Článek

„Asi ve mě vybouchla bomba. Ani ve snu mě nenapadlo, že bych mohl skočit tak daleko,“ vykládal po finále rozesmátý Tamgho, jehož přímo v hledišti povzbuzovala matka Alice. Jí i sobě určitě ještě vylepšil náladu tím, že si v jediném okamžiku vydělal 90 000 tisíc dolarů. Za světový rekord mu přijde na účet od Mezinárodní atletické federace IAAF prémie 50 000 dolárů a k tomu dalších čtyřicet za vítězství.

Celou soutěž přitom prohrával s Kubáncem Yoandrisem Betanzosem, který se ujal vedení už úvodním pokusem 17,69. „Chtěl jsem vyhrát, ale ze začátku mi to tak daleko nelétalo. Exploze přišla až v závěru, do posledního pokusu jsem dal úplně všechno. Teď jsem mistrem světa, a to jsou pocity, jaké se těžko popisují...,“ jásal nad zlatem i jediným světovým maximem, které se v katarské metropoli změnilo. Předcházející rekord, který drželi společně Kubánec Aliecer Urrutia a Švéd Christian Olsson, vylepši tmavý Francouz o sedm centimetrů.

Může ohrozit Edwardse

Dvacetiletý skokan je považovaný za velký talent. Před dvěma roky na olympiádě v Pekingu ještě chyběl, na loňské halové Evropě v Turíně nepostoupil z kvalifikace, ale v létě na mistrovství světa v Berlíně skončil jedenáctý. Už před závodem v Dauhá měl jeho osobní rekord úctyhodnou úroveň 17,58, ale Tamghův poslední výsledek naznačil vysoké ambice.

„Měl jsem dost zdravotních potíží, prožil jsem si vzestupy i pády, ale pořád jsem věřil, že můžu něčeho velkého dosáhnout,“ vzpomínal pařížský rodák na předchozí sezóny, v nichž sbíral úspěchy v juniorských soutěžích.

Nyní má před sebou velkou výzvu. „Tušil jsem, že mám předpoklady k dalekým skokům. Už před rokem jsem při jednom přešlápnutém pokusu dolétnul na osmnáct metrů, a tak by se mi to v létě mohlo podařit bez červeného praporku. Teď už mi k tomu ani moc neschází,“ podotkl.

Magickou hranici v polovině devadesátých let minulého století pokořili zatím jen světový rekordman a nejlepší trojskokan historie Brit Jonathan Edwards (18,29) a Američan Kenny Harrison (18.09).

Reklama

Související témata: