Hlavní obsah

Svobodu páté místo Ptáčníkové vyhecovalo, ale osud jim tentokrát nadělil stejně

Milan NovotnýSport.cz

V neděli je v hale Aspire Dome čekaly bitvy o medaile na atletickém mistrovství světa v Dauhá. Dvojice českých reprezentantů se ale na ploše nesoustředila jen na sebe. Nespojuje je totiž pouze stejná barva dresu, ale i partnerský vztah. Proto tyčkařka Jiřina Ptáčníková a běžec Petr Svoboda věnovali chtě nechtě pozornost i svému protějšku. Na jejich výkonech se to ale příliš neprojevilo, oba jsou pátí na světě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Atleti Jiřina Ptáčníková a Petr Svoboda

Článek

„Když Peťan běžel semifinále, skákala jsem teprve základní výšku 440 centimetrů. To byla situace, kdy jsem nebyla ještě tak nervózní a hluboce soustředěná na svůj závod. Finále překážek se zase běželo až potom, kdy jsem už vypadla. Bylo štěstí, že to vyšlo takhle, protože kdyby startoval v době, co jsem se měla připravovat na 460, tak by to nedopadlo dobře,“ upozorňovala při pondělním příletu do Prahy pátá tyčkařka světa. „Takhle jsem už jenom seděla na lavičce a všechno kolem si užívala.“

Svoboda sledoval pokusy své přítelkyně při rozcvičení z obrazovky na vedlejší ploše. "Snažil jsem ale soustředit na to, abych se na její skákání nesoustředil," usmíval se atletický dlouhán. "Moc se to nedařilo, ale bylo to asi dobře. Když jsem viděl, jak Jiřinka skáče první tři výšky na první pokus, tak mě to vyhecovalo. Ne sice k obrovskému výkonu, ten jsem v Dauhá nepředvedl, ale byl jsem pyšný, že jsme oba přijeli s formou."

Ptáčníková připouští, že při méně závažném závodě ji přítelovo počínání z míry nevyvede. "Závodíme spolu poměrně často. Třeba při mistrovství republiky jsem ani nezaregistrovala, že zaběhl český rekord 7,44. Když závodím, tak okolí obvykle moc nevnímám, jsem uzavřená a soustředím se jen na sebe," vysvětlila.

Raději spali každý zvlášť

Páté místo v tyčkařském finále bylo pro překážkáře výzvou, aby skončil lépe než partnerka. "Podařilo se mi ale její umístění akorát vyrovnat. Chtěl jsem být výš, ale dvě pátá místa pod jednou střechou jsou myslím úctyhodná. Popravdě mě překvapila, i když jsem jí na slušné finálové umístění věřil," pochválil Svoboda svou milou a vyvrátil, že by měli sázku o lepší výsledek. "Kdepak, my se se sázkami raději nehecujeme. Stává se nám, že když závodíme ve stejný den, tak to spíš jeden z nás pokazí. Necháváme raději osudu, ať namíchá karty. No a on nám je tentokrát rozdal úplně stejné."

Důležitost víkendového šampionátu se projevila v tom, že se mladý atletický pár rozhodl pro oddělený nocleh. "Bydlíme spolu a jsme pohromadě každých čtyřiadvacet hodin, ale tady jsme se rozdělili. Každý máme nějaký svůj předzávodní rituál. Já bývám dost nerózní, Peťan je proti mě veliký kliďas, takže by byla hloupost, abych na něj něco přenášela," přiznala česká tyčkařská jednička. "Je to složité, ale beru to, jak to je. Před závody si moc nerozumíme, takhle to je lepší," souhlasil překážkář.

Reklama

Související témata: