Hlavní obsah

Osmistovkař Holuša myslí po pátém místě v Dauhá na evropské finále a český rekord

PRAHA

Na víkendovém mistrovství světa atletů v Dauhá byl třikrát v akci. Díky své disciplíně 800 metrů toho Jakub Holuša z české výpravy v hale Aspire Dome naběhal suverénně nejvíc. Nebylo to ale nadarmo - mezi nejlepšími půlkaři světa obsadil krásné páté místo. Den po návratu jej navíc čekala na promoakci společnosti Silver Europe Invest lukrativní odměna.

Foto: Petr Horník, Právo

Běžec Jakub Holuša

Článek

Od svého partnera společnosti Anglický resort totiž dostal automobil Land Rover. V hale Otakara Jandery v pražské Stromovce ho ale předtím čekal jeden úkol. Na dráze musel porazit spolumajitele firmy Jakuba Šmejckého, který měl před sebou jeden dvousetmetrový ovál, kdežto Holuša musel zdolat o padesát metrů víc.

Trénovaný půlkař soupeře na konci druhé zatáčky v pohodě dostihl a v cílové rovince s ním dokonce chvíli běžel pozpátku... „To byla taková sranda pro fotografy, ale jinak to nebylo zase tak snadné, jak to možná vypadalo,“ vykládal chvíli po exhibičním startu odchovanec opavské atletiky. „Ze tří ostrých víkendových závodů jsem docela ztahaný, únavu znásobilo i pondělní celodenní cestování z Kataru. Musel jsem běžet naplno,“ přiznal talentovaný závodník, který měl z nového vozu velkou radost.

„Hned se s ním vypravím do Opavy. Je to terénní vůz s pohonem na čtyři kola, takže se nemusím bát žádné sněhové kalamity. Spíš počítám, že ho u nás někde v kopcích pořádně otestuji,“ těšil se Holuša, jemuž se líbilo, jak je na karosérii landroveru vyvedena jeho podobizna a osobní rekordy.

Tréninku obětuje úplně všechno

Atlet si je ale zároveň vědom, že tak bude lidem mnohem víc na očích. „Musím jít s kůží na trh. Snad se ale s autem nedočkám nějaké nepříjemnosti, když se mi třeba závod někdy nepovede. Jinak ho budu používat hlavně na cesty na soustředění, mítinky nebo domů za rodiči,“ plánoval nedávno dvaadvacetiletý mladík, který bydlí na ubytovně Dukly pod Juliskou. Vyjádřil se i k jednomu z projektů Silver Europe Invest, kterým je vybudování „vesniček pro sportovce“.

Má se jednat o pohodlné bydlení pro vybrané atlety v komplexu, který by zahrnoval i posilovny, rehabilitace, knihovny a studovny. „Dostat se do takové vesničky by bylo bomba. Je to ale otázka peněz, a proto bych potřeboval běhat hodně rychle. Možná by mi pomohlo, kdybych v létě na mistrovství Evropy v Barceloně získal medaili. Jenže to nebude vůbec snadné. I evropská konkurence je na osmistovce hodně silná. Prvním krokem bude postup do finále,“ přemítal jediný špičkový český běžec na dráze.

„Mým cílem je také upozornit na to, že se u nás mohou vyrůstat dobří závodníci. Musí ale tréninku dávat úplně všechno, jinak to nejde. Já tomu všechno obětuji a věřím, že se dočkám ještě lepších výsledků. V létě bych chtěl zaútočit na český rekord. Pokud bude zdravý, mělo by to vyjít,“ dodal svěřenec Josefa Vedry.

Reklama

Související témata: