Hlavní obsah

Fenomenální Bolt znovu poběží na Zlaté tretře, bude to stát přes pět miliónů korun

Milan NovotnýSport.cz

Zlatá tretra vytáhla svůj osvědčený trumf. Sedmadvacátého května se na ostravském atletickém mítinku opět představí největší současná světová megastar Usain Bolt. Trojnásobný olympijský vítěz a držitel stejného počtu světových rekordů a zlatých medailí z loňského šampionátu v Berlíně ovšem nepoběží žádnou z klasických sprintérských tratí. Ve Vítkovicích se představí na třístovce, kde má poměrně slušnou šanci vylepšit další světové maximum.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt jako obvykle vítězně v cíli

Článek

Zlatá tretra je v nadcházející sezóně součástí seriálu IAAF World Challenge, který v hierarchii mítinků stojí hned za premiérovým čtrnáctidílným projektem Diamantové ligy. Jamajčanovou účastí však český atletický klenot řadu dílů nejlukrativnějšího seriálu předstihuje. Bolt má zatím sjednaných sedm startů v Diamantové lize, jeho osmým vystoupením je Zlatá tretra.

„Jednání byla po jeho berlínském triumfu o něco složitější. Nešlo však o to, že by Usain nechtěl v Ostravě závodit. Sám mi po loňském šampionátu několikrát zopakoval, že rád znovu přijede, ale jeho manažérská skupina musela vzdorovat tlaku organizátorů Diamantové ligy. Nakonec se jim ho podařilo ustát a dohodli jsme se,“ líčil podrobnosti Boltova čtvrtého ostravského startu sportovní manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

Překoná na třístovce Johnsonův čas?

Podle Jucka chce Bolt letos, kdy se nekoná žádná atletická akce světového formátu, zůstat neporažený, ale při tom nehodlá atakovat své rekordy na sto a dvě stě metrů. „To si nejspíš nechá na příští sezónu pro šampionát v korejském Tegu. I proto jsme vybrali netradiční třísetmetrovou trať, protože na ní má naději světové maximum překonat, i když to bude mít na této vzdálenosti premiéru. Taková zkušenost se mu ale může dobřeb hodit, protože do budoucna uvažuje o přechodu na čtyři sta metrů,“ sdělil manažer.

Atletické statistiky světové rekordy na třístovce neevidují. Nejlepší čas na ní dosáhnul legendární americký sprinter Michael Johnson, který před deseti lety běžel ve vysokohorském prostředí čas 30,85 sekundy. „Když Usain tento výkon překoná, budeme to za světový rekord považovat. Pokud nepřijde nějaké vyloženě nepříznivé počasí, měl by Johnsonův čas na osmdesát procent zdolat,“ pokračoval Juck.

Nejdražší dráhový atlet všech dob

Pokud by Bolt Johnsona na třístovce podobně jako na oficiální dvoustovce vymazal z tabulek, získá od pořadatelů tradičního severomoravského mítinku kromě startovného ještě speciální bonus. „Když se mu to povede, bude pro něj mít připravenou prémie 30 000 dolarů,“ oznámil Miroslav Černošek, ředitel pořádající agentury TK Plus. Organizátoři Zlaté tretry však budou muset kvůli startu nejlepšího sportovce loňského roku, který získal ocenění v nedávné anketě akademie Laureus, sáhnout hluboko do kapsy. Konkrétní sumu neprozradili, ale v přepočtu se hovoří o částce, jenž může přesáhnout pět miliónů korun.

„Boltova cena po loňských zlatých medailích a světových rekordech ještě stoupla, ale na zvýšené požadavky jsme byli připraveni. Je každopádně nejdražším dráhovým atletem historie. Loni se výše jeho startovného pohybovala okolo čtvrtmilionu dolarů, letos může být ještě vyšší, třeba tři sta tisíc. To ale opravdu nevím,“ prohlásil Juck. Černošek kuloární informaci nevyvrátil. „Někde v těchto sférách se jeho cena pohybuje. Kvůli ní jsme museli i trochu poopravit náš rozpočet,“ dodal sportovní boss.

Reklama