Hlavní obsah

Bolt: Na Zlatou tretru se těším, mám ten mítink rád

Největší atletická a pravděpodobně i sportovní světová ikona se vrací do Ostravy. Na květnové Zlaté tretře bude Usain Bolt závodit od roku 2006 už počtvrté a po dvou startech na 200 a jednom na 100 metrů budou letos Vítkovice svědky unikátní události. Slavný Jamajčan ozdobený zlatými medailemi a světovými rekordy totiž poprvé v kariéře nastoupí k závodu na tři sta metrů. Při této příležitosti poskytl třiadvacetiletý sprinter českým médiím rozhovor.

Foto: Phil Noble, Reuters

Rozesmátý Usain Bolt při setkání s fanoušky.

Článek

Jak se přípravujete na letošní sezónu?

Vše probíhá v pořádku, trénuji v klidu a myslím na léto. Už jsem absolvoval pár závodů na Jamajce a byl jsem s nimi spokojen. Jsem ve stavu, v jakém bych právě v této fázi přípravy chtěl být, ale pořád mám pŕed sebou v následujících dvou měsících spoustu práce.

Loni v Ostravě museli organizátoři kvůli extrémnímu zájmu diváků zavřít předčasně stadión. Jak se těšíte na setkání se svými fanoušky?

Určitě! Loni se ke mně v Ostravě chovali perfektně. Přivítání a jejich podpora byly úžasné. Těším se na návrat.

Na Zlaté tretře se představíte už počtvrté. Proč se tam tak rád vracíte?

Od doby, jak jsem se stal profesionálním atletem, startuji v Ostravě téměř každý rok. Mám ten mítink rád, tamní diváky, atmosféru na stadionu a všechno kolem. Doufám, že nám bude přát počasí a nebudu muset zápasit se zimou, kterou moc nemusím.

Poprvé se představíte v běhu na tři sta metrů. Co od tohoto startu očekáváte?

Už jsem v tréninku nějaké třístovky absolvoval, takže tu trať trochu znám. Jenže tohle bude poprvé oficiální závod... Ale pokud nás nezaskočí extrémní chladno, věřím v kvalitní výkon.

Když v tréninku běháte třístovky, jak se na dráze cítíte?

Je to jednodušší trať než čtyřstovka, takže to je pro mě vcelku vhodný závod.

V jakém časovém horizontu byste se mohl objevit v běhu na čtyři sta metrů?

Myslím, že na čtyřstovku v mém podání si budou muset diváci ještě nějaký čas počlat. Počítám, že bych se na ní mohl objevit někdy po roce 2012. Tahle trať docela bolí.

Jaké jsou vaše cíle pro letošní sezónu?

To je jednoduché - prostě chci nadále vítězit a zustat zdravý.

Reklama