Hlavní obsah

Keňan s americkým pasem Bernard Lagat je další hvězdou Zlaté tretry

PRAHA

Po ohlášení největší hvězdy květnové Zlaté tretry, jíž bude fenomenální sprinter Usain Bolt, pokračuje doplňování startovní listiny. Jednoho z nejprestižnějších atletických mítinků světa se zúčastní i dvojnásobný mistr světa z roku 2007 a čerstvý halový šampion z Dauhá Bernard Lagat.

Článek

Letos bude na ostravském mítinku pokračovat tradice Memoriálu Emila Zátopka méně vypisovanou vytrvaleckou disciplínou 3000 metrů mužů. Snahou organizátorů je překonat rekord, který z roku 2006 drží časem 7:36,44 Etiopan Tariku Bekele.

Ten, kdo by se měl pokusit o změnu tabulek vítkovického stadiónu, je Keňan s americkým pasem Bernard Lagat. Už pětatřicetiletý vytrvalec s výborným finišem reprezentuje USA od roku 2005. Na loňském mistrovství světa v Berlíně dokázal svou všestrannost, když získal dvě medaile. Stříbro na 5000 a bronz na 1500 metrů.

Dalším Lagatovým cílem může být v Ostravě i rekord USA  7:30,84, který je v držení Boba Kennedyho z roku 1998. Tak rychlé tři kilometry ještě české publikum nikdy nevidělo. Rodák z Keni už běžel ve Vítkovicích dvakrát, ale ještě v barvách bývalé vlasti. V roce 2003 byl pátý na 1500 metrů za 3:34,24 a o rok později čtvrtý za 3:33,61.

"Ostravu mám v paměti jako výborný mítink, kde se schází výborná konkurence. V letošním roce bych chtěl předvést kvalitní tři kilometry. Je pravda, že mám zálusk i na americké maximum, ale uvidíme. Bude záležet na řadě okolností. Nerad předem ohlašuji rekordní pokusy," řekl Lagat, jehož kariéra prý po vítězství v Dauhá nabrala nový dech. "Za hlavní cíl teď považuji získat za dva roky na olympiádě v Londýně zlato, nejspíš se o to pokusím na trati 5000 metrů. "

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články