Hlavní obsah

Pražský půlmaraton vyhrál Keňan Kimurer, traťový rekord o dvě sekundy odolal

PRAHA

Pražský půlmaraton vyhrál Keňan Joel Kimurer v čase 1:00:09, jímž zaostal o pouhé dvě sekundy za traťovým rekordem a svým soupeřům utekl o minutu a čtvrt. Nejlepším z Čechů byl jedenačtyřicetiletý veterán Róbert Štefko, který časem 1:06:07 obsadil desáté místo, mezi ženami se z prvenství radovala Keňanka Rose Kosgeiová. V neoficiálním souboji osobností zase porazil primátor Pavel Bém bývalého fotbalistu Pavla Nedvěda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tři nejrychlejší v Pražském půlmaraónu: uprostřed vítězný Keňan Joel Kimurer, vlevo druhý jeho krajan Wilson Chebet a vpravo třetí Yemane Adhane z Etipopie.

Článek

Od začátku nebylo pochyb, kdo bude usilovat o prvenství. Skupinka afrických běžců unikla už po prvních metrech a před polovinou trati začala závodit sama mezi sebou. První se z ní oddělil Keňan Kimurer, který soupeřům utekl na osmém kilometru a od té chvíle už bojoval jen s časem. Nejbližšímu pronásledovateli nadělil více než minutu a čtvrt, traťový rekord mu ale o dvě sekundy odolal.

Kimurerův útok na hodinovou hranici zkomplikovalo především počasí. V ulicích Prahy bylo jen okolo deseti stupňů Celsia a zataženou oblohu rozfoukával vítr. "Dost mi to zkomplikoval, nebylo příjemné v tom běžet," řekl v cíli vítěz, který se v minulosti dlouho potýkal se zdravotními problémy.

V Praze si výrazně zlepšil osobní rekord, který měl před závodem hodnotu 1:03:20. "Ale vlastně to nebylo nic extra, dneska jsem běžel svůj ideální čas z tréninku," vysvětlil Kimurer. Až minutu a 17 sekund za ním doběhl jeho krajan Wilson Chebet, pronásledovaný zbytkem elitní africké skupiny. Jejich favorizovaní krajané Wilson Kwambai a Joseph Maregu skončili až pod stupni vítězů.

Keňské vlaječky opanovaly výsledkovou listinu i mezi ženami, jejichž kategorii vyhrála Kosgeiová o půl minuty před krajankou Chepsoiovou a Kanyataovou.

Prezident Václav Klaus odstartoval Pražský půlmaratón.foto: Právo/Jan Handrejch

Veterán Štefko byl znovu nejrychlejší

Desáté místo vybojoval jednačtyřicetiletý Štefko, o dvě příčky za ním doběhl po dlouhé odmlce se vracející Pavel Faschingbauer. "Běželo se mi překvapivě dobře, obzvlášť v tom větru. Ale klobouk dolů před Keňany, jaké časy v tomhle dokázali zaběhnout," řekl po závodě Štefko.

Mezi ženami obhájila neoficiální český titul nestárnoucí Petra Kamínková, celkově sedmá. "Běžela jsem o něco líp než vloni, za což vděčím hlavně veteránovi Vlastovi Šroubkovi, který mě na trati doběhl a pak mi hodně pomohl," řekla Kamínková a jedním dechem pochválila i úpravy na trati. "Teď se běhá mnohem příjemněji, je tam víc kvalitního asfaltu, což je znát," dodala.

Do závodu se přihlásilo přes osm tisíc běžců, mezi nimi i řada známých tváří. Vedle pražského primátora Pavla Béma třeba bývali fotbaloví reprezentanti Nedvěd, Lokvenc a Votava. Jejich skupinka se v nabitém poli vydala na trať 40 sekund za nejlepšími; posledním běžcům ze startovního koridoru ale trvalo bezmála deset minut, než se vlažnou chůzí dostali ke startovní čáře.

Karanja rekord nevidomých neohrozil

V souboji celebrit měl nakonec navrch Votava, který časem 1:34:55 porazil trénovaného primátora Béma (1:36:52) i svého bývalého spoluhráče Nedvěda, jenž za nimi časem 1:49:44 výrazně zaostal. Svůj cíl běžet při svém závodním debutu pod dvě hodiny ale Nedvěd splnil.

Stejně jako loni se marně snažil o pokoření vlastního světového rekordu v kategorii nevidomých keňský běžec Francis Thuo Karanja. Spolu se svým bratrem Jamesem Kuriou, který mu dělá vodiče, zaběhl čas 1:11:52 a za nejlepším výkonem zaostal o minutu a 23 sekund.

Pražský půlmaraton
Muži: 1. Kimurer 1:00:09, 2. Chebet (oba Keňa) 1:01:26, 3. Adhane (Et.) 1:01:37, 4. Maregu 1:01:38, 5. Ndiso (oba Keňa) 1:01:41, 6. Tulu (Et.) 1:01:43, ...10. Štefko 1:06:07, 12. Faschingbauer 1:08:54, 13. Mrázek 1:10:04, 14. Krupka 1:11:38, 16. Brýdl 1:11:48, 17. Frei (všichni ČR) 1:11:49.
Ženy: 1. Kosgeiová 1:09:57, 2. Chepsoiová 1:10:28, 3. Kanyataová 1:10:33, 4. Kwambaiová (všechny Keňa) 1:11:52, 5. Berisová (Et.) 1:11:59, 6. Samochvalovová (Rus.) 1:12:10, 7. Kamínková 1:15:52, ...9. Sekyrová (obě ČR) 1:19:57.

Reklama