Hlavní obsah

Kontroverzní Semenyaová se vrací. V červnu chce znovu závodit

JOHANNESBURG

Atletická šampiónka v běhu na 800 metrů Caster Semeneyaová potvrdila, že se znovu vrátí do kolotoče závodů. Poprvé chce závodit 24. června ve Španělsku, což bude její první start od loňského MS v Berlíně. Jihoafričanka po svém vítězství podstoupila testy pohlaví, jejichž výsledky stále nebyly oficiálně oznámeny. Spekulovalo se, že je hermafrodit.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

„Společně s koučem a agentem jsem se rozhodla vrátit na závodní dráhu. Mým prvním startem bude mítink ve španělské Zaragoze, který se koná 24. června,“ uvedla Semenyaová v úterním prohlášení. „Jsem přesvědčena, po právních i lékařských konzultacích, že neexistují žádné překážky, které by mi znemožnily závodit mezi ženami,“ doplnila.

Semenyaová, která loni v srpnu na světovém šampionátu dokonale ovládla finále osmistovky v čase 1:55,45, se chtěla představit atletickému světu již minulý týden na mítinku v jihoafrickém Stellenboschi. Organizátoři jí však start na poslední chvíli zatrhli. „Věřím, že toto rozhodnutí bylo nezákonné a nespravedlivé,“ okomentovala jej Semenyaová.

Závodnice věří, že mezinárodní atletická federace IAAF ještě před startem sezóny potvrdí, že může závodit.

Reklama

Související témata: